Μήνυμα Ασαντ στη Δύση: Οποιαδήποτε πιθανή δράση θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια

Μήνυμα Ασαντ στη Δύση: Οποιαδήποτε πιθανή δράση θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς τη Δύση ενώ έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον της Συρίας και το ενδεχόμενο στρατιωτικής ρήξης με τη Ρωσία στοιχειώνει τη διεθνή σκηνή για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έστειλε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Οπως ανέφερε σε δήλωσή του «οποιαδήποτε δράση από τα δυτικά κράτη θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι η δήλωση Ασαντ έρχεται μια ημέρα μετά την προειδοποίηση Τραμπ προς τη Μόσχα. «Ετοιμάσου, Ρωσία, γιατί (οι αμερικανικοί πύραυλοι) έρχονται και θα είναι όμορφοι, καινούργιοι και έξυπνοι», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Το μήνυμα Τραμπ ήταν απάντηση σε προηγούμενες δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο, Αλεξάντερ Ζασίπκιν. Μιλώντας σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ζασίπκιν απείλησε τις ΗΠΑ ότι, αν τεθούν σε κίνδυνο τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Συρία, «τότε οι πύραυλοι θα καταρριφθούν, θα πληγούν δε και οι βάσεις εκτόξευσής τους».

Ο ψυχολογικός πόλεμος Ουάσιγκτον – Μόσχας οδήγησε αρκετούς αναλυτές να μιλήσουν για την πιο επικίνδυνη στιγμή από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, το 1962. Επί του παρόντος, απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του αμερικανικού και του ρωσικού στρατού εξακολουθούν να λειτουργούν και η καθυστέρηση στην έναρξη των βομβαρδισμών –τελευταίες εκτιμήσεις την προσδιόριζαν στα τέλη της εβδομάδας– δίνει χρόνο στους Ρώσους να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους επί συριακού εδάφους ώστε να αποφευχθεί ένα επικίνδυνο «ατύχημα».

Αργά χθες το βράδυ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει καταλήξει σε χρονοδιάγραμμα και ότι εναλλακτικές λύσεις, πλην της στρατιωτικής, εξακολουθούν επίσης να βρίσκονται στο τραπέζι.

Στη Βρετανία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε σήμερα τους βασικούς υπουργούς της σε ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουν τη συμμετοχή της Βρετανίας, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, έπειτα από μια επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε με δηλητηριώδες αέριο εναντίον αμάχων.

Από την πλευρά της η Γαλλία αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες εάν θα προχωρήσει σε στρατιωτικό χτύπημα. Μάλιστα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε ερώτηση για το κατά πόσο η Γαλλία βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ για μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία, κράτησε αποστάσεις λέγοντας ότι «η Γαλλία αποφασίζει μόνη της». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή