Επιθετική γραμμή έναντι της Ρωσίας από τον Πομπέο

Επιθετική γραμμή έναντι της Ρωσίας από τον Πομπέο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε χθες η ακρόαση του Μάικ Πομπέο από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ο διευθυντής της CIA έχει προταθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, σε αντικατάσταση του μετριοπαθούς Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Αμερικανό πρόεδρο, τον περασμένο μήνα.

Η εναρκτήρια δήλωση του Πομπέο διεκόπη από ακτιβίστριες που πιθανολογείται ότι ανήκουν στο γυναικείο φιλειρηνικό κίνημα Code Pink (Κωδικός Ροζ) και οι οποίες φώναζαν «Οχι στον Πομπέο – Οχι στον πόλεμο». Ο επικεφαλής της επιτροπής Μπομπ Κόρκερ χρειάστηκε να προειδοποιήσει τις ακτιβίστριες ότι θα διατάξει τη σύλληψή τους για να ξεκινήσει η διαδικασία της ακρόασης.

Βουλευτής του Κάνσας από το 2011, πιστός στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον πρόεδρο Τραμπ, ο Πομπέο είχε και στο πρόσφατο παρελθόν εμπειρία από ανάλογη ακρόαση, όταν επρόκειτο να αναλάβει τη διοίκηση της CIA. Σε εκείνη την περίπτωση, η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς υπέρ του Πομπέο τάχθηκαν και αρκετοί Δημοκρατικοί. Αυτή τη φορά, όμως, ενδέχεται να αντιμετωπίσει αντιρρήσεις, καθώς οι σκληροπυρηνικές θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εγείρουν αρκετές ανησυχίες.

Στην εισηγητική δήλωσή του, που είχε διανεμηθεί στον Τύπο εκ των προτέρων, ο Πομπέο διεμήνυσε ότι η εποχή της «μαλακής», κατά την εκτίμησή του, πολιτικής της Ουάσιγκτον έναντι της Μόσχας αποτελεί πλέον «παρελθόν» και τόνισε ότι η Ρωσία αποτελεί «κίνδυνο για τη χώρα», αν και άφησε ανοικτό το παράθυρο διπλωματικής συνεργασίας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Απέρριψε τον χαρακτηρισμό του ως «ιέρακα», αν και επέμεινε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με το Ιράν χρειάζεται ριζική διόρθωση. Επιπλέον, υποσχέθηκε να εργασθεί για να αντιμετωπιστούν τα κενά στη στελέχωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που άφησε ο Ρεξ Τίλερσον.

Στην πορεία της ακρόασης, ο Πομπέο αναμενόταν να αντιμετωπίσει σκληρές ερωτήσεις από γερουσιαστές για τον βαθμό ανεξαρτησίας του έναντι του Τραμπ, τις ισλαμοφοβικές θέσεις που είχε εκφράσει παλαιότερα, όπως και για τη συνεργασία της επιχείρησής του, που έχει έδρα το Κάνσας, με κρατική εταιρεία της Κίνας, συνεργασία την οποία παρέλειψε να αναφέρει στο ερωτηματολόγιο που είχε συμπληρώσει προτού αναλάβει τη διοίκηση της CIA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή