Σχέδιο έκθεσης – καταπέλτη κατά Ουγγαρίας

Σχέδιο έκθεσης – καταπέλτη κατά Ουγγαρίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιοποιήθηκε, χθες, το σχέδιο έκθεσης-καταπέλτη κατά της Ουγγαρίας από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο προτείνεται η ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. για την εκκίνηση της νομικής διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο, για τον λόγο ότι η Ουγγαρία έχει παραβιάσει τις ευρωπαϊκές αξίες και το κράτος δικαίου.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια Τζούντιθ Σαρτζεντίνι παρουσίασε το 26σέλιδο σχέδιο έκθεσης, το οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου έχουν τεθεί υπό απειλή στην Ουγγαρία, γεγονός που συνιστά «ξεκάθαρο κίνδυνο για τη σοβαρή παραβίαση των δημοκρατικών αξιών της Ε.Ε.». Το σχέδιο έκθεσης απαριθμεί εξονυχιστικά τις παθογένειες που μαστίζουν το ουγγρικό κράτος σε δώδεκα διακεκριμένους τομείς, όπως είναι η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, η ελευθερία της έκφρασης, η διαφθορά και τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

Η έκθεση θα τεθεί προς ψήφιση τον Ιούνιο στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ σε περίπτωση που αυτή εγκριθεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να πάρει την τελική απόφαση τον Σεπτέμβριο. Για να περάσει η πρόταση για την ενεργοποίηση του άρθρου 7, απαιτείται η υπερψήφιση από τα δύο τρίτα των ευρωβουλευτών, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως αυτό δύσκολα θα επιτευχθεί, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο περιλαμβάνει και το Fidesz του Ορμπαν. Η ουσιαστική αναστολή του δικαιώματος ψήφου μιας χώρας της Ε.Ε. θα πρέπει προηγουμένως να έχει συμφωνηθεί από τους αρχηγούς όλων των κρατών-μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή