ΗΠΑ: Μια προεδρία με οργή και σε μόνιμο πανικό

ΗΠΑ: Μια προεδρία με οργή και σε μόνιμο πανικό

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι παλινωδίες του Αμερικανού προέδρου στο Twitter είναι εμβληματικές μιας προεδρίας, η οποία λειτουργεί παρορμητικά και χωρίς σαφή στρατηγική, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να λάβει τις κρισιμότερες αποφάσεις της προεδρίας του.

«Είναι σαν να ξυπνάμε κάθε πρωί και να παθαίνουμε πανικό με κάθε νέα εξέλιξη. Ω Θεέ μου! Ο Πύργος Τραμπ καίγεται. Ω Θεέ μου! Εφοδος στο γραφείο του Μάικλ Κοέν. Ω Θεέ μου! Θα βομβαρδίσουμε τη Συρία», λέει σύμβουλος του Τραμπ, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του για να μιλήσει στη Washington Post.

Ο πρόεδρος φέρεται να εξοργίστηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά από την έφοδο του FBI στο γραφείο του πρώην δικηγόρου του, Μάικλ Κοέν, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σέσιονς και του υφυπουργού Ρόζενσταϊν. Σε μήνυμά του την Τετάρτη, ο Τραμπ κατακεραύνωνε το FBI για τη «σπατάλη χρόνου και προσοχής» από την έρευνα για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016.

Νέο ξέσπασμα οργής φέρεται να συνόδευσε την είδηση της πρόωρης συνταξιοδότησης του επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν.

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη της Ουάσιγκτον σκιαγραφούν μια εικόνα προέδρου ο οποίος λειτουργεί παρορμητικά και δεν έχει καμία υπομονή για τις εκτιμήσεις των ειδικών συμβούλων του. Ο Τραμπ, για παράδειγμα, φέρεται να κραύγαζε για ώρες τη Δευτέρα, υβρίζοντας τον Σέσιονς και τον Ρόζενσταϊν. Στενοί σύμβουλοι του προέδρου χαρακτηρίζουν τα ξεσπάσματα αυτά «παροδικές εκρήξεις», που δεν οδηγούν απαραιτήτως σε ανάληψη δράσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πρόεδρος υιοθέτησε συμβιβαστικές λύσεις ή υπαναχώρησε από προηγούμενες επιθετικές δηλώσεις του. Αυτό έγινε στην περίπτωση αναίρεσης των δασμών σε Γερμανία, Καναδά και Μεξικό, αρνούμενος ωστόσο να αναστείλει την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου από την Ιαπωνία.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εκφράζουν φόβους πως ο ασαφής εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ κατά της Κίνας μπορεί να πλήξει την αμερικανική αγροτική παραγωγή, τη στιγμή που οι αγρότες των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ ετοιμάζονται για τη σπορά. Η Κίνα έχει δεσμευθεί να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, ως αντίποινα στα προστατευτικά μέτρα του Τραμπ.

Πολλοί σύμβουλοι επέλεξαν να συμβιβασθούν με την νέα πραγματικότητα, στην οποία η επιρροή τους είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. «Ο Τραμπ έχει αναλάβει τον ρόλο του προσωπάρχη, του διευθυντή επικοινωνίας και του πολιτικού συμβούλου, ενώ σιγοτραγουδά το τραγούδι του Σινάτρα: Το έκανα με τον δικό μου τρόπο», λέει στέλεχος των Ρεπουμπλικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή