Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά ελάφρυνση χρέους, λέει το Βερολίνο

Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά ελάφρυνση χρέους, λέει το Βερολίνο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη συνάντηση χθες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του νέου Γερμανού ομολόγου του Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο συνοδεύτηκε από λιτές και ευγενικές εκατέρωθεν δηλώσεις, αλλά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έστειλε ήδη μήνυμα ότι παραμένει άκρως επιφυλακτικό στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, για την οποία οι αποφάσεις φαίνεται ότι θα ληφθούν κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Οπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιοχάνες Μπλάνκενχαϊμ, σε ενημέρωση χθες το μεσημέρι, πρώτα θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα, θα γίνει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, θα εκδοθεί η έκθεση των θεσμών, πριν από τη θερινή ανάπαυλα (σ.σ. μέσα Ιουλίου) και μετά θα συζητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ακόμη, ο κ. Μπλάνκενχαϊμ είπε πως το Βερολίνο αναμένει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Ελλάδα, αφήνοντας ερωτηματικά για το πώς βλέπει η Γερμανία το πρόγραμμα που ήδη υπέβαλε η κυβέρνηση. Επί της ουσίας, δηλαδή, από τη δήλωση αυτή προκύπτει ότι παρά την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, η αυστηρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σοιμπλε παραμένει παρούσα.

Εφόσον ισχύσει μάλιστα το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, διαψεύδονται οι προσδοκίες των θεσμών και ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κλείσιμο της συμφωνίας συνολικά ώς το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Στους τύπους, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπήρξε τουλάχιστον πιο θερμός από τον προκάτοχό του. Υποδέχθηκε τον κ. Τσακαλώτο με ένα θετικό νεύμα, αναρτώντας στο Twitter φωτογραφία (βλ. παραπλεύρως) και το εξής κείμενο: «Με καλές συνομιλίες, σε μια νέα ισχυρή σχέση ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς συναντά τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Βερολίνο».

Αντίστοιχα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, σημείωνε ότι αυτή έγινε «σε θετικό κλίμα», ότι αντηλλάγησαν απόψεις «σε όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος» και ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν».

Πηγές από την ελληνική αντιπροσωπεία, εξάλλου, απαντώντας στο ερώτημα για το προφίλ του κ. Σολτς σε σύγκριση με αυτό του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολίαζαν πως ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι «ήρεμος, σκεπτόμενος» και χαμηλών τόνων.

Σημειώνεται ότι μετά και τη σχετική συζήτηση στο Euroworking Group, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι θέσεις του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι σταθερά υπέρ μιας αυστηρής «αιρεσιμότητας» στην ελάφρυνση του χρέους, στο πλαίσιο της οποίας κάθε βήμα ελάφρυνσης θα συνδέεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και την τήρηση δημοσιονομικών δεσμεύσεων εκ μέρους της Ελλάδας. Ακόμη και η λειτουργία του μηχανισμού σύνδεσης της ανάπτυξης με την ελάφρυνση του χρέους –η λεγόμενη γαλλική πρόταση– θα εξαρτάται από την εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας των συμφωνηθέντων στο δημοσιονομικό και το μεταρρυθμιστικό πεδίο.

Η θέση αυτή συναντά την αντίδραση άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, αλλά και του ΔΝΤ, που υποστηρίζουν ότι η υιοθέτησή της θα θέσει εν αμφιβόλω την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αφού αυτά θα ανακαλούνται με κάθε πιθανή ελληνική «παρασπονδία». Χωρίς βιώσιμο χρέος, όμως, δεν θα μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Εκτός από το χρέος, το οποίο έχει πάρει προτεραιότητα, ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, την ερχόμενη εβδομάδα, τα άλλα μεγάλα ανοιχτά θέματα περιλαμβάνουν τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή