Κόουμι: Ο πρόεδρος θυμίζει νονό της μαφίας

Κόουμι: Ο πρόεδρος θυμίζει νονό της μαφίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σάλος έχει ξεσπάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα ενόψει της κυκλοφορίας του αποκαλυπτικού βιβλίου του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι. Στο πόνημά του, ο συγγραφέας διηγείται πως ο Τραμπ του εξήγησε ότι οι καταγγελίες για δήθεν όργιο σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Μόσχας μεταξύ του Τραμπ και πολλών ιερόδουλων είναι ψευδείς, καθώς δεν θα ανεχόταν να υπάρχουν άνθρωποι που ουρούν δίπλα του. Σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Κόουμι ψεύτη, προσθέτοντας ότι είχε τη μεγάλη τιμή να απολύσει τον διευθυντή του FBI.

Στο βιβλίο του, ο Κόουμι συγκρίνει τον Τραμπ με νονό της μαφίας, χαρακτηρίζοντας την προεδρία του «ναρκισσιστική» και αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος του άσκησε ασφυκτικές πιέσεις για διακοπή της έρευνας για σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ με τη Ρωσία. Το βιβλίο ακολουθεί πιστά τη δημόσια κατάθεση του Κόουμι, στην οποία ο πρώην διευθυντής του FBI είχε ήδη εκφράσει μεγάλη ανησυχία για την ακεραιότητα του Τραμπ. Ο Κόουμι περιγράφει την πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ, λέγοντας ότι περίμενε ότι ο πρόεδρος ήταν πιο ψηλός και εκφράζοντας έκπληξη για το τεχνητό μαύρισμά του.

«Η προεδρία απειλεί»

«Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ό,τι είναι καλό και ηθικό στη χώρα μας», γράφει ο Κόουμι. Σε πιο προσωπικό επίπεδο, ο πρώην διευθυντής του FBI περιγράφει τον Τραμπ να ζητεί επίσημη έρευνα για υπόθεση σεξουαλικού οργίου με ιερόδουλες (οι οποίες φέρεται να ούρησαν πάνω στο κρεβάτι) στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη σύζυγό του Μελάνια.

Ο Τραμπ απέλυσε τον Κόουμι το Μάιο του 2017, πυροδοτώντας κρίση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που οδήγησε στον διορισμό του Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικού εισαγγελέα, επικεφαλής της έρευνας για ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία. Ο πρόεδρος έχει έκτοτε χαρακτηρίσει τον Κόουμι «επιδειξιομανή» και «ψεύτη».

Δύσκολη συγκυρία

Το βιβλίο του Κόουμι εκδίδεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ. Αξιωματούχοι της προεδρίας περιγράφουν τον Αμερικανό ηγέτη ως εξοργισμένο μετά την πρόσφατη έφοδο του FBI στα γραφεία και την κατοικία του δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, στη Νέα Υόρκη. Η έφοδος του FBI έκανε τον Τραμπ να συζητεί την απόλυση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν και την έκδοση προεδρικού διατάγματος, με στόχο την άμεση διακοπή της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη. «Σε όλη μου τη σταδιοδρομία στηρίχθηκα στην ευφυΐα μου. Ο Τραμπ, αντιθέτως, βασίστηκε στην πολιτική εκμετάλλευση και την ψευδολογία», γράφει ο Κόουμι στο βιβλίο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή