Νέες διώξεις στρατιωτικών στην Τουρκία

Νέες διώξεις στρατιωτικών στην Τουρκία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 70 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού για πιθανές διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Μιλιέτ». Η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε 34 επαρχίες της Τουρκίας στο πλαίσιο έρευνας με επικεφαλής τις εισαγγελικές αρχές στο Ικόνιο, την επαρχία αυτή της κεντρικής Τουρκίας, ανέφερε η «Μιλιέτ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ύποπτοι μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών με βάση καταθέσεις στρατιωτικών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συλληφθεί για διασυνδέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τα σχολεία που διαχειρίζεται το κίνημα του Γκιουλέν. Το γραφείο του ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 160.000 ανθρώπους και έχουν απολύσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο η Αγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, αλλά ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Μεταξύ των συλληφθέντων, έχουν επισήμως απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος τουλάχιστον 50.000, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας καταγγέλλουν τις επιχειρήσεις καταστολής και οι επικριτές του προέδρου Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε το πραξικόπημα ως αφορμή για να πατάξει τους διαφωνούντες. Από την πλευρά της, η Αγκυρα υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα εξαιτίας των απειλών για την εθνική της ασφάλεια.

Στο Ικόνιο

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να πατάξει οιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή. «Γιατί παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Για τους διαφωνούντες, για όσους εκφράζουν διαφορετικές απόψεις», σχολίασε ο Κιλιτσντάρογλου μιλώντας σε δημάρχους του κόμματός του στο Ικόνιο. Οι καταγγελίες του διατυπώθηκαν καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι θα παρατείνει για έβδομη φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κήρυξε τον Ιούλιο του 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η γενική εισαγγελία στην Αγκυρα έχει προετοιμάσει προσφυγή για την άρση της ασυλίας του Κιλιτσντάρογλου, προκειμένου να παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της προσβολής εις βάρος του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κιλιτσντάρογλου διατείνεται ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε τη σχετική εντολή στους εισαγγελείς. Οπως είχε πει, το κόμμα του σέβεται όλους τους πολίτες του, είτε είναι ψηφοφόροι του CHP είτε όχι, αλλά τόνισε ότι μόλις αναλάβει την εξουσία οι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να «ξεπλένουν» χρήμα και θα είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν. Επιπλέον, κατά τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, πολλοί δήμαρχοι του CHP βρίσκονται σε διαρκή πολιτική πίεση, στο πλαίσιο «κρατικών επιθεωρήσεων», οι οποίες πάντως δεν έχουν εντοπίσει παρατυπίες. Το ΑΚΡ επικεντρώνει την ρητορική του καθημερινά εναντίον του CHP, μόνο και μόνο «για να καλύψει τα δικά του λάθη», φέρεται πως είπε στην ομιλία του ο Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με τη «Χουριέτ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή