Ναυτικά γυμνάσια Ταϊβάν ως απάντηση στην Κίνα

Ναυτικά γυμνάσια Ταϊβάν ως απάντηση στην Κίνα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΪΠΕΪ. Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, επέβλεψε χθες τα στρατιωτικά γυμνάσια στα οποία συμμετείχε η ναυτική δύναμη του νησιού, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε καθήκοντα το 2016. Μία ημέρα νωρίτερα είχε προηγηθεί η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίδειξη της ναυτικής ισχύος της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, την οποία επιθεώρησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, ο σκοπός της άσκησης ήταν να δοκιμαστεί η ικανότητα γρήγορης απόκρισης του στρατού για την υπεράσπιση του νησιού, ενώ σε ερωτήσεις για το εάν αυτή θα έπρεπε να ερμηνευθεί ως προσπάθεια ανταγωνισμού της ναυτικής ισχύος της Κίνας, η Τσάι δήλωσε πως η κατάσταση δεν θα πρέπει να «υπεραναλύεται».

Οι χθεσινές στρατιωτικές ασκήσεις δεν περιελάμβαναν πραγματικά πυρά. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει την πρόθεση να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά στα στενά της Ταϊβάν την Τετάρτη. Η Κίνα θεωρεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ιερή επικράτειά της στο πλαίσιο της πολιτικής «μία Κίνα», ενώ δεν έχει αποκηρύξει τη χρήση βίας για την άσκηση ελέγχου επί του νησιού. Το αρμόδιο όργανο της Ταϊβάν για εσωτερικά ζητήματα της ενδοχώρας δήλωσε πως τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας δεν έχουν τη στήριξη του λαού και ζήτησε από το Πεκίνο να επιδείξει σύνεση ώστε να υπάρξει επικοινωνία σε λογικό πλαίσιο ανάμεσά τους και να επέλθει η ειρήνη στον πορθμό της Ταϊβάν. Η εχθρικότητα της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν εντάθηκε μετά την εκλογή της Τσάι Ινγκ Γουέν, καθώς αρκετοί τη θεωρούν ένθερμη οπαδό της επίσημης ανεξαρτησίας του νησιού, γεγονός που θεωρείται κόκκινη γραμμή για το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή