Δεν καταδικάζει την επίθεση στη Συρία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Δεν καταδικάζει την επίθεση στη Συρία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία δεν κατάφερε σήμερα να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε και στο οποίο καταδικάζονταν τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στη Συρία, καθώς το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του.

Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Ρωσίας που ζήτησε την καταδίκη των πληγμάτων εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού». 

Μεταξύ άλλων, ο Γκουτέρες είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.

Η Μόσχα στην πρώτη αντίδρασή της, έκανε λόγο για αναχαίτιση 71 εκ των πυραύλων από τη συριακή αεράμυνα, ενώ σε μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε την επίθεση, μιλώντας για «πράξη επιθετική που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία». «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έδειξαν καταφανή παραβίαση του νόμου», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya τονίζοντας ότι η επίθεση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά της Συρίας αποτελεί μια ενέργεια σφοδρής επιθετικότητας σε βάρος ενός κυρίαρχου κράτους.

Η Ρωσία προτείνει προς ψήφιση την υιοθέτηση ενός σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο «θα καταδικάζει της επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ». 

«Η χρονική περίοδος για διάλογο έληξε χθες», είπε η  Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι έδωσαν πολλές φορές περιθώριο για εξεύρεση διπλωματικών λύσεων. «Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο να περιοριστούν οι απώλειες (αμάχων) στη Συρία», πρόσθεσε η κ. Χέιλι αναφερόμενη στην χημική επίθεση στο έδαφος της Ντούμα της Ανατολικής Γούτα το περασμένο Σάβατο, για την οποία οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν υπεύθυνο των Σύρο πρόεδρο. 

«Τα χημικά όπλα αποτελούν απειλή για όλους μας», τόνισε η κ. Χέιλι. «Το χθεσινό μήνυμα των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρο. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του Ασαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά των πολιτών της Συρίας», πρόσθεσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής, αφήνοντας αιχμές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και για επόμενη επίθεση. «Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε την πίεση, αν το συριακό καθεστώς είναι τόσο ανόητο ώστε να δοκιμάσει την θέλησή μας», δήλωσε. 

Από την πλευρά της, η πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Kάρεν Πιρς σημείωσε ότι «δεν μπορεί να είναι παράνομη μια πράξη που έχει ως στόχο να αποτρέψει τον  θάνατο μεγάλου αριθμού αθώων ανθρώπων».

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο διευρυμένης πολεμικής κλιμάκωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή