Λαβρόφ για επίθεση σε Συρία: «Απαράδεκτες και παράνομες» οι πράξεις των δυτικών χωρών

Λαβρόφ για επίθεση σε Συρία: «Απαράδεκτες και παράνομες» οι πράξεις των δυτικών χωρών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οτι είναι αβάσιμα τα στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούν οι δυτικές δυνάμεις  για να δικαιολογήσουν την επίθεση που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά της Συρία, υπονόησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. 

«Οσα ισχυρίζονται οι δυτικές δυνάμεις, τα ισχυρίζονται (μόνο και μόνο) για να δικαιολογήσουν την επίθεση τους στην Συρία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις πράξεις της Δύσης ως «απαράδεκτες και παράνομες». 

Παράλληλα, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Γαλλίας ότι έχει στα χέρια της αποδείξης για την χρήση χημικών όπλων από την Συρία. Ο Ρώσος υπουργός αμφέβαλε συγκεκριμένα ότι η Γαλλία μπορεί να έχει μια τέτοια είδους πρόσβαση. «(Η Γαλλία) δήλωσε ότι τα γεγονότα ήταν αναμφισβήτητα [για τη χημική επίθεση στο Douma], αλλά είπε ότι δεν μπόρεσαν να τα μοιραστούν μαζί μας», σημείωσε χραακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ, ενώ πρόσθεσε πως αν υπάρχουν αποδείξεις, «η Ρωσία θα είναι η πρώτη χώρα που επιθυμεί να σταματήσει μια τέτοια είδους επίθεση». 

«Αυτό συνέβη μια μέρα πριν οι ερευνητές φτάσουν (στη Ντούμα Douma) – όπως ήταν προγραμματισμένο – για να ερευνήσουν (την υποθεση με την χρήση χημικών)», είπε αναφερόμενος στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OCPW), ενώ υπενθύμισε ότι οι ερευνητές του Οργανισμού «είχαν εκφράσει την επιθυμία να προβούν σε δοκιμές». 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να καταδικάσει την επιθετικότητα σε βάρος της Συρίας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωνμένων Εθνών». 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν στάθηκε μόνο – ως αναμενόταν – στη νυχτερινή επίθεση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στην Συρία, αλλά αναφέρθηκε και στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ που έχει κλονίσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Βρετανία το τελευταίο διάστημα. 

Για την συγκεκριμένη υπόθση ο Λαβρόφ τόνισε ότι Ελβετοί ειδικοί βρήκαν ότι η δηλητηριώδης ουσία που χρησιμοποιήθηκε θα μπορούσε να είχε παρασκευαστεί σε αρκετές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή