ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην αρχηγός του FBI αποκάλυψε ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος «κάρφωσε» τον Τραμπ

james-comney

Σε αποκαλύψεις σχετικά με τον άνθρωπο που ήταν η αιτία για να ξεκινήσει η έρευνα για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στον επηρεασμό του αποτελέσματος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, προχώρησε ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, μιλώντας με τον δημοσιογράφο Τζόρτζ Στεφανόπουλο στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ, αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις του Τζόρτζ Παπαδόπουλου με διάφορους ανθρώπους στη Βρετανία και την Ιταλία, ήταν ο λόγος της έρευνας του FBI. Μέχρι τη σύλληψη του Παπαδόπουλου, τον Ιούλιο του 2017, οι αμερικανικές αρχές, δεν είχαν κανένα στοιχείο για την πιθανότητα οι Ρώσοι να επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά το κομμάτι της συνέντευξης:

Κόμεϊ: Λοιπόν… Για να είμαστε πιο σαφείς, ξεκινήσαμε μια έρευνα για το εάν υπήρχαν Αμερικανοί που συνδέονταν με κάθε τρόπο με την εκστρατεία του Τραμπ, οι οποίοι συνεργάζονταν με τη Ρωσία στο πλαίσιο της προσπάθειας (της Ρωσίας) να επηρεάσει τις εκλογές μας. Έτσι, στα τέλη Ιουλίου (του 2017), το FBI έλαβε πληροφορίες ότι υπήρχε κάποιος που είχε – ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής με την επωνυμία Παπαδόπουλος στην εκστρατεία του Τραμπ.

Στεφανόπουλος: Ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος.

Κόμεϊ: Ακριβώς, που μιλούσε με κάποιον στο Λονδίνο για να πάρει τις «βρωμιές» που οι Ρώσοι είχαν για τη Χίλαρι Κλίντον ως μέρος της προσπάθειάς τους να επηρεάσουν την εκστρατεία μας… Τις εκλογές μας… Και ο λόγος που ήταν σημαντικός ήταν ότι πολύ πριν από την… Πριν υπάρξουν δημόσιες ενδείξεις ότι οι Ρώσοι είχαν υλικό που επρόκειτο να δημοσιοποιήσουν, το οποίο άρχισαν να δημοσιοποιούν στα μέσα Ιουνίου.

Και λοιπόν ξεκινήσαμε. Στο τέλος του Ιουλίου, η υπηρεσία μας ξεκίνησε έρευνα και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε – γνωρίζαμε ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να αναμειχθούν στις εκλογές μας. Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε μήπως κάποιοι Αμερικανοί συνεργάζονται μαζί τους προσπαθώντας να τους βοηθήσουν.

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρώην αρχηγός του FBI λέει:

«Η έρευνα ξεκίνησε λόγω αξιόπιστων πληροφοριών ότι ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος είχε συζητήσεις για την απόκτηση πληροφοριών από τους Ρώσους», ανέφερε ο Κόμεϊ μιλώντας στον Ελληνοαμερικανό πρώην σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της εκστρατείας του κ. Τραμπ.
«Αυτό είναι πιθανότατα το σημείο στο οποίο μπορώ να φτάσω», λέει αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος ίσως να έχει δώσει κάποια επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.