Διαδηλώσεις κατά Αμπε και ευνοιοκρατίας

Διαδηλώσεις κατά Αμπε και ευνοιοκρατίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKΙO. Δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες έλαβαν μέρος σε σπάνιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το Σάββατο, καθώς η οργή για τα σκάνδαλα ευνοιοκρατίας ενδέχεται να αποβούν μοιραία για την πρωθυπουργία του Σίνζο Αμπε. Ο προκάτοχός του Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι εκτίμησε ότι ο Αμπε θα χάσει τη θέση του τον Σεπτέμβριο και του πρότεινε να παραιτηθεί νωρίτερα.

Αξιωματούχοι του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών πλαστογράφησαν έγγραφα που αφορούσαν την πώληση κρατικής γης στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Μοριτόμο Γκακούεν, ενώ ερωτήματα προκάλεσε και η χορήγηση άδειας για την ίδρυση κτηνιατρικής σχολής σε εκπαιδευτικό ίδρυμα που ανήκει στον φίλο του πρωθυπουργού Κοτάρο Κάκε.

«Ο Αμπε έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Δεν θα παραιτηθεί άραγε όταν διακοπούν οι εργασίες της Βουλής;» διερωτήθηκε χθες ο Κοϊζούμι, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο κόμμα, το LDP. Οι εργασίες της Βουλής λήγουν στις 20 Ιουνίου, ενώ η θητεία του Αμπε στην προεδρία του κυβερνώντος κόμματος (απαραίτητη προϋπόθεση για την πρωθυπουργία) θα πρέπει να ανανεωθεί τον Σεπτέμβριο. Δεν είναι βέβαιο αν ο Αμπε θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Δημοσκόπηση του καναλιού Nippon TV κατέγραψε ποσοστό δημοτικότητας 26,7%, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ο Αμπε ανέλαβε την πρωθυπουργία. Μέτρηση της εφημερίδας «Ασάχι» έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν τις εξηγήσεις του Αμπε περί μη ανάμειξής του στα σκάνδαλα.

«Η πλαστογράφηση και απόκρυψη δημοσίων εγγράφων σημαίνει καταστροφή του έθνους και της δημοκρατίας», είπε στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ο κεντρικός ομιλητής, ο 65χρονος οικονομολόγος Μασέρου Κανέκο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ασάχι». «Αν το επιτρέψουμε, μπορεί να νομιμοποιηθεί οποιαδήποτε ατασθαλία και κρούσμα διαφθοράς».

Με τα εσωτερικά μέτωπα ανοικτά, ο Αμπε αναμένεται να συναντήσει το Σαββατοκύριακο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, με τον οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις. Στην ατζέντα θα βρεθούν οι σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, ενόψει της σχεδιαζόμενης συνάντησης Τραμπ – Κιμ, αλλά και τα ζητήματα που συνδέονται με τις τεταμένες εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή