Απόφαση θα επιτρέψει την αποφυλάκιση Λούλα

Απόφαση θα επιτρέψει την αποφυλάκιση Λούλα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του έγκλειστου πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, γνωστού ως Λούλα, ανοίγει η επικείμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, που αναμένεται να ανατρέψει απόφαση του 2016, σύμφωνα με την οποία κατηγορούμενοι για διαφθορά μπορεί να φυλακίζονται βάσει της πρώτης απόφασης εφετείου.

Επικριτές του μέτρου υποστηρίζουν ότι η φυλάκιση κατηγορουμένων αγνοεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να εξαντλήσουν τις προσφυγές τους στο εφετείο, προτού φυλακισθούν. Ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, Μάρκο Αουρέλιο Μέλο, αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του εντός των προσεχών ωρών.

Οι εμπνευστές της εκστρατείας κατά της διαφθοράς, στην οποία συμμετέχει ο ακτιβιστής δικαστής Σέρχιο Μόρο, που αποφάσισε την προφυλάκιση του Λούλα στις αρχές του μήνα, εκτιμούν όμως ότι η αναμενόμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου θα καταφέρει καίριο πλήγμα στη μάχη κατά της διαφθοράς.

Η ανατροπή της απόφασης από το ανώτατο δικαστήριο δεν θα σημάνει μόνο την αποφυλάκιση του Λούλα, ο οποίος ηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά και πολλών πολιτικών στελεχών και επιχειρηματιών, που κρατούνται σήμερα για διαφθορά.

Παθητική δωροδοκία

Ο 72χρονος Λούλα καταδικάσθηκε πέρυσι σε 10ετή κάθειρξη, για παθητική δωροδοκία, έχοντας αποδεχθεί 1,1 εκατ. δολάρια σε παράνομες προμήθειες για την απονομή συμβολαίων στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Τον Ιανουάριο, εφετείο απέρριψε την προσφυγή του Λούλα, επεκτείνοντας την ποινή του σε 12 χρόνια. Ο Λούλα παραδόθηκε τελικά στις αρχές στις 7 Απριλίου, μετά την απόρριψη της ύστατης ένστασής του από το ανώτατο δικαστήριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή