Ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά από Κίνα

Ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά από Κίνα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Την πρώτη άσκηση με πραγματικά πυρά στα στενά της Ταϊβάν από το 2015 πραγματοποιεί αύριο η Κίνα, λίγες ημέρες μετά την τεράστια κινητοποίηση κινεζικών ναυτικών δυνάμεων για άσκηση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το θερμόμετρο στα στενά έχει ανέβει μετά την εκλογή της προέδρου Τσάι Ιγκ-Γουέν, που υποστηρίζει την επίσημη απόσχιση της Ταϊβάν από την Κίνα, και τα ενθαρρυντικά μηνύματα που αυτή λαμβάνει από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

«Η Κίνα θέλει να δείξει ότι το κινεζικό ναυτικό είναι έτοιμο και επίσης να στείλει ένα μήνυμα στην Ταϊπέι ότι δεν πρέπει να προχωρήσει άλλο», δήλωσε στο CNN ο Κόλιν Κο, ερευνητής του προγράμματος Θαλάσσιας Ασφάλειας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών Ρατζαθαράμ.

Με το πέρασμα των ετών, η ισορροπία ισχύος στα στενά της Ταϊβάν αλλάζει προς όφελος της Κίνας, η οποία μπορεί πλέον να προβάλλει την ισχύ της στο νησί χάρη στο αεροπλανοφόρο Λιαονίγκ, αλλά και το δεύτερο αεροπλανοφόρο που βρίσκεται στο στάδιο της παράδοσης. Αντίστοιχα, ενισχύεται η αποφασιστικότητα των δηλώσεων της κινεζικής ηγεσίας. «Ούτε εκατοστό της γης της μεγάλης μας πατρίδας δεν μπορεί να χωριστεί από την Κίνα», είπε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ στην ομιλία του ενώπιον του Εθνικού Κογκρέσου τον Μάρτιο, καταχειροκροτούμενος. «Παρότι αρκετοί τάσσονται κατά της επανένωσης διά της βίας, ο αριθμός εκείνων που υποστηρίζουν τη βίαιη επέμβαση και περιμένουν έναν πόλεμο στα στενά έχει αυξηθεί δραματικά», σχολίασε η κινεζική εφημερίδα Global Times.

Παράλληλα, στην Ταϊβάν ενισχύονται πολιτικά οι δυνάμεις που επιθυμούν να εγκαταλειφθεί η πολιτική της «μιας Κίνας». Μετά τη λήξη του κινεζικού εμφυλίου το 1949, οι ηττημένοι εθνικιστές μετέφεραν την κυβέρνηση στην Ταϊπέι και υποστήριξαν ότι στο νησί εδρεύει η νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρης της Κίνας. Η νέα πρόεδρος Τσάι, αντιθέτως, εργάζεται για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανεξαρτησίας της Ταϊβάν από την Κίνα, ενώ πρόσφατα ο πρωθυπουργός Γουίλιαμ Λάι δήλωσε «μαχητής για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Ο δε Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ παρέβη το πρωτόκολλο, τηλεφωνώντας στην Τσάι, η οποία επισήμως δεν είναι ομόλογός του, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο εξόργισε την Κίνα επιτρέποντας την πώληση υποβρυχίων στην Ταϊβάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή