Πρόωρες εκλογές ζητά ο Μπαχτσελί – Η απάντηση Ερντογάν

Πρόωρες εκλογές ζητά ο Μπαχτσελί – Η απάντηση Ερντογάν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζητά με σημερινές του δηλώσεις ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας (MHP) και σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. 

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαχτσελί τονίζει ότι οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν στις 26 Αυγούστου καθώς «είναι αδύνατο (για την Τουρκία) να περιμένει με υπομονή μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 2019», ημερομηνία που είναι προγραμματισμένες οι εκλογές. 

Ο ηγέτης του MHP επικαλέστηκε, δε, «οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας» και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να «αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες» έως τις προγραμματισμένες εκλογές. 

Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο Ερντογάν φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση του Μπαχτσελί καθώς δήλωσε ότι οι οποιεδήποτε «συνταγματικές αλλαγές θα εφαρμοστούν πλήρως στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2019».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε ότι τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα εξετάσουν το αίτημα του Μπαχτσελί και «στη συνέχεια θα υπάρξει ανακοίνωση». 

Στο πλαίσο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί δια ζώσης με τον Μπαχτσελί την Τετάρτη, σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση. 

Όπως είναι προγραμματισμένο, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές στις 3 Νοεμβρίου 2019, ενώ τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου προβλέπεται η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών

Υπενθυμίζεται ότι το AKP με επικεφαλής τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το MHP του Ντ. Μπαχτσελί «κατεβαίνουν» στις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με τον κοινό σχηματισμό της «Λαϊκής Συμμαχίας», όπως την αποκαλούν.

Πριν από ένα χρόνο η Τουρκία διενήργησε δημοψήφισμα, το οποίο προέβλεπε την αλλαγή του κοινοβουλευτικού συστήματος σε προεδρικό και ως εκ τούτου την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή