Πρόταση για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

Πρόταση για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εντονο άρωμα πρόωρων εκλογών αναδίδει από χθες η τουρκική πολιτική σκηνή, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι εξετάζει σχετική πρόταση του συμμάχου της, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο επικεφαλής του εθνικιστικού MHP υποστήριξε ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πρέπει να γίνουν στις 26 Αυγούστου, στην επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ, αντί της προγραμματισμένης ημερομηνίας του Nοεμβρίου 2019.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, σημείωσε ότι το κυβερνών ΑΚΡ ουδέποτε έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά η πρόταση θα εξεταστεί. Η ανησυχία της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι δεν θα μπορέσει να συντηρήσει τους τρέχοντες ρυθμούς καλπάζουσας οικονομικής ανάπτυξης έως το 2019 και ως εκ τούτου έχει συμφέρον να επισπευσθούν οι εκλογές. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν συμφέρουσα και για τον Μπαχτσελί, ο οποίος εποφθαλμιά μια θέση στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «Λαϊκής Συμμαχίας» που έχει συνάψει με το ΑΚΡ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Κάποιοι παρατηρητές εκτίμησαν ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως είναι μόνο βουλευτικές, δεδομένου ότι, ενώ όλος ο πολιτικός κόσμος συζητούσε την πρόταση Μπαχτσελί, ο Ερντογάν έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε «προεδρικές εκλογές το 2019».

Οι εκλογές θα γίνουν με σημαία τον εθνικισμό, δεδομένου ότι το «ευρωπαϊκό όραμα» της Τουρκίας έχει λάβει τέλος, όπως φάνηκε και από την τελευταία έκθεση του επιτρόπου αρμοδίου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν. «Η Τουρκία εξακολουθεί να κάνει τεράστια βήματα απομάκρυνσης από την Ε.Ε., ιδιαίτερα στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε χθες ο Χαν, μετά τη δημοσίευση της έκθεσής του για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. «Η Κομισιόν έχει κατ’ επανάληψη καλέσει την Τουρκία να αντιστρέψει επειγόντως αυτή την αρνητική τάση». Η έκθεση θύμισε ότι μετά την επιβολή καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, έχουν γίνει 150.000 προσαγωγές και 78.000 συλλήψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή