Με άρωμα «Ουάινσταϊν» τα Πούλιτζερ

Με άρωμα «Ουάινσταϊν» τα Πούλιτζερ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Πούλιτζερ, με τους New York Times και New Yorker να βραβεύονται για την κάλυψη των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος του παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινσταϊν.

Τα Πούλιτζερ είναι τα πλέον περίβλεπτα βραβεία της αμερικανικής δημοσιογραφίας και απονέμονται από το 1917. Οι Times και η Washington Post έλαβαν από κοινού το βραβείο ρεπορτάζ εθνικής σημασίας για την κάλυψη της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία του διεθνούς ρεπορτάζ για την αποκάλυψη των συνδέσεων του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε και των μονάδων της αστυνομίας της χώρας που προβαίνουν σε εξωδικαστικές δολοφονίες. Στο πρακτορείο επίσης απονεμήθηκε διάκριση στην κατηγορία φωτογραφικού αφιερώματος για την μεταναστευτική κρίση των Ροχίνγκια.

Το Πούλιτζερ είναι ένα βραβείο των Ηνωμένων Πολιτειών που απονέμεται κατ’ έτος και το οποίο θεωρείται η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία. Το βραβείο τιμά επίσης λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις. Τα πρώτα βραβεία Πούλιτζερ απονεμήθηκαν στις 4 Ιουνίου του 1917 και πλέον ανακοινώνονται κάθε χρόνο, τον μήνα Απρίλιο.

Οι αποδέκτες του βραβείου επιλέγονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή που επισήμως διοικείται από τη Μεταπτυχιακή Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βραβείο θεσπίστηκε, σύμφωνα με τη διαθήκη του Τζόζεφ Πούλιτζερ, ενός Ουγγροαμερικανού δημοσιογράφου και εκδότη εφημερίδας των τελών του 19ου αιώνα, που κατέλιπε σπουδαίο κληροδότημα στην παραπάνω σχολή. Η προφορά του όρου Πούλιτζερ είναι λανθασμένη, καθώς, σύμφωνα με τους διαχειριστές του βραβείου, θα έπρεπε να προφέρεται όπως η φράση, «Pull it, sir».

Σύμφωνα με το κληροδότημα, προβλέπονται οκτώ βραβεία που απονέμονται σε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία (καλύτερου ρεπορτάζ, άρθρου, γελοιογραφίας κ.ά.), καθώς και τέσσερα για τις τέχνες και τα γράμματα. Από το 1943 βραβείο Πούλιτζερ απονέμεται επίσης και για την καλύτερη μουσική σύνθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή