Μέσω ατομικών PC η επίθεση Ρώσων χάκερ στη Βρετανία

Μέσω ατομικών PC η επίθεση Ρώσων χάκερ στη Βρετανία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκατομμύρια προσωπικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο είχε στόχο η επίθεση Ρώσων χάκερ, που σκόπευαν να κατασκοπεύουν κυβερνητικές υπηρεσίες, προετοιμάζοντας επίθεση εναντίον των υποδομών της Βρετανίας.

Δεκάδες χιλιάδες συσκευές σε κατοικίες της Βρετανίας, όπως κουτιά Wi-Fi, βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που αναζητούν μεθόδους πρόσβασης μέσω «εύκολων» κωδικών και παρωχημένων εφαρμογών προστασίας από ιούς υπολογιστών. Σύμφωνα με ανακοίνωση των βρετανικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι χάκερ διεισδύουν στα δίκτυα, παραμένοντας σιωπηλοί, έως ότου δεχθούν εντολές πραγματοποίησης κυβερνοεπίθεσης, με στόχο την αχρήστευση ηλεκτρονικών δικτύων κοινής ωφελείας. Στην πρωτοφανή τους ανακοίνωση, το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας και το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εκτιμούν ότι η διείσδυση των Ρώσων χάκερ είναι τόσο σημαντική, που η παρουσία τους προσφέρει στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν «πανίσχυρο όπλο».

Ο επικεφαλής του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, Σιοράν Μάρτιν, ανέφερε ότι η προειδοποίηση για τις δραστηριότητες της Ρωσίας αποτελεί «σημαντική στιγμή στη διατλαντική αντεπίθεση κατά της ρωσικής επιθετικότητας στον κυβερνοχώρο». Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία κυβερνοεπιθέσεις έχουν στοχεύσει στο παρελθόν βρετανικές κρατικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικά δίκτυα κοινής ωφελείας. Ο Ρομπ Τζόις, ο απερχόμενος συντονιστής κυβερνοασφάλειας του Λευκού Οίκου, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να απαντήσουν σε κάθε τέτοιο κρούσμα ρωσικής επιθετικότητας.

Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας έλαβαν τις τελευταίες ημέρες προειδοποιήσεις από τις αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες για ενδεχόμενες προσπάθειες διείσδυσης στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Η υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας διαπίστωσε ότι δεκάδες χιλιάδες βρετανικές συσκευές είχαν «ερευνηθεί» από Ρώσους χάκερ, σε αναζήτηση «μαλακών στόχων». Συσκευές μετάδοσης σήματος Ιντερνετ (routers), συμπεριλαμβανομένων και κάποιων μοντέλων της μάρκας Cisco, είχαν δεχθεί επίθεση Ρώσων χάκερ.

«Εάν διαθέτετε συσκευή ρούτερ, ο χάκερ έχει τη δυνατότητα να αντλήσει κωδικούς, στοιχεία ταυτότητας και να ερευνά κάθε κίνησή σας στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για πανίσχυρο όπλο στα χέρια ενός εχθρού», είπε ο Τζόις. Η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρό της τα βρετανικά δίκτυα. Τον Φεβρουάριο, το Λονδίνο εγκαινίασε διεθνή εκστρατεία αντιμετώπισης του ρωσικού ιού «Not-Petya», που αχρήστευσε πέρυσι χιλιάδες υπολογιστές σε όλη τη Βρετανία.

Ο έλεγχος ηλεκτρονικών δικτύων και οικιακών συσκευών, ικανών να συνδέονται στο Ιντερνετ σημαίνει ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα να εξαπολύει επιθέσεις, αχρηστεύοντας τα δίκτυα υπηρεσιών υγείας, ενέργειας και ύδρευσης.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Λονδίνου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή