Ομιλία Μακρόν – «Πολλές χώρες εργάζονται για να μπλοκάρουν τις φιλοδοξίες του»

Ομιλία Μακρόν – «Πολλές χώρες εργάζονται για να μπλοκάρουν τις φιλοδοξίες του»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είπαν/έγραψαν για τη χθεσινή ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Γιάννης Εμμανουηλίδης

Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC)

«Το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του δείχνουν πως δεν πιστεύει ότι έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιριών για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι η Μέρκελ θα έχει την πολιτική βούληση και το θάρρος να καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Τα χρονικά περιθώρια όμως στενεύουν. To τίμημα το οποίο θα πληρώσει η Ε.Ε., αν δεν βρεθεί κοινή γραμμή, θα είναι πολύ μεγάλο».

Μουτζτάμπα Ραχμάν

Επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης της Eurasia

«Η ομιλία του Μακρόν είχε ως σκοπό την επανέναρξη των “δημοκρατικών διαβουλεύσεων” σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκτήσει κάποια ιδιαίτερη δυναμική. Θα είναι ικανοποιημένος που οριακά πάνω από τους μισούς ευρωβουλευτές τον χειροκρότησαν, παρότι το κόμμα του En Marche! δεν ανήκει ακόμη σε καμία ομάδα. Αυτό όμως κατέστη εφικτό, επειδή παρέμεινε αφοσιωμένος σε φιλοευρωπαϊκά συνθήματα και απέφυγε να προβεί σε νέες δεσμεύσεις για διχαστικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ε.Ε. Η λακωνικότητα της ομιλίας, ειδικά συγκριτικά με την ομιλία του στη Σορβόννη τον περασμένο Σεπτέμβριο, άφησε χρόνο στους ηγέτες των ομάδων να απαντήσουν, ενώ ο Μακρόν ήταν πιο δυναμικός στη συζήτηση από ό,τι στην ομιλία».

Bόλφγκανγκ Μούνχαου

Αναλυτής στους Financial Times

«Οι Γερμανοί Χριστιανο-δημοκράτες στρέφονται κατά των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη και οι Σοσιαλδημοκράτες ελάχιστα ενδιαφέρονται υπό τη νέα τους ηγεσία. Μια πολύ δύσκολη κατάσταση διαμορφώνεται για τον Μακρόν».

Γιάκομπ Κίρκεγκααρντ

Αναλυτής του Ινστιτούτου Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία

«Ο Εμ. Μακρόν υπεραμύνθηκε εκ νέου της δημοκρατίας και των αξιών της Ευρώπης, ενώ έγινε σαφέστερος στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, ζητώντας έναν οδικό χάρτη για σταδιακή προσέγγιση στην τραπεζική ένωση και περιγράφοντας το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τη σταθερότητα και τη σύγκλιση. Σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις για μεγαλύτερη γαλλική συνδρομή στον κοινοτικό προϋπολογισμό, περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια από φορολογία στα ψηφιακά προϊόντα και τους ρύπους, αλλά και σημαντικότερη χρηματοδότηση στους τομείς της ευρωάμυνας και της μετανάστευσης, εξακολουθεί να έχει μια δυνάμει ριζοσπαστική αλλά και πολιτικά ρεαλιστική ατζέντα για την Ευρώπη. Θα έχει πολλά να συζητήσει αύριο με την Μέρκελ!».

Τόρστεν Μπένερ

Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής (GPPi) με έδρα το Βερολίνο

«Συνολικά ήταν μια αναζωογονητική υπενθύμιση των στόχων που είχε θέσει στην ομιλία του στη Σορ-βόννη και είναι σημαντικό ότι τους υπερασπίστηκε ενώπιον των ακροδεξιών και αριστερών επικριτών του στο σώμα. Η αποστροφή του ότι όσοι δεν επιθυμούν δεν θα έπρεπε να εμποδίζουν εκείνες τις χώρες που θέλουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω ομοσπονδιοποίηση είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια, είναι προϋπόθεση για να γίνει οτιδήποτε. Από την άλλη, αν απομονώνονται συστηματικά οι χώρες με μικρότερες φιλοδοξίες, αυτό θα διευρύνει τις εντάσεις εντός των «27». Τέλος, έχει δίκιο ότι θα χαθεί χρόνος αν δεν υπάρχει μια ελάχιστη συνεννόηση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Φαίνεται πως στα ζητήματα της Ευρωζώνης, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις φιλόδοξες προτάσεις του Μακρόν. Και υπάρχουν πολλές άλλες χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, που εργάζονται για να μπλοκάρουν τις φιλοδοξίες του».

Ζαν Κατρεμέρ

Ανταποκριτής της «Λιμπερασιόν» στις Βρυξέλλες

«Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι η μόνη βουλή στην οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συζητάει με βουλευτές – το οποίο υπογραμμίζει τη γαλλική ανωμαλία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή