Υπό μερική κατάληψη η σχολή όπου φοίτησε ο Μακρόν

Υπό μερική κατάληψη η σχολή όπου φοίτησε ο Μακρόν

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσβαση στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po) έκλεισε σήμερα με απόφαση της διεύθυνσης λόγω της κατάληψης ενός τμήματος του κτιρίου από δεκάδες φοιτητές της σχολής σε ένδειξη αλληλεγγύης με το κίνημα διαμαρτυρίας στις πανεπιστημιακές σχολές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν επιτρέπεται η είσοδος των φοιτητών στο κτίριο ως προληπτικό μέτρο. Τα μαθήματα που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν εδώ θα πραγματοποιηθούν αλλού» επιβεβαίωσε η διεύθυνση της σχολής, στην οποία έχουν φοιτήσει πολλοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Εμανουέλ Μακρόν.

Περίπου 70 φοιτητές, σύμφωνα με τη διεύθυνση, πραγματοποιούν ειρηνική κατάληψη της “Péniche”, της κυριότερης αίθουσας της σχολής όπου αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα μετά τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης.

«Η κατάληψη της Σχολής Πολιτικών Επιστημών είναι συμβολική: είναι η σχολή στην οποία σπούδασε ο Εμανουέλ Μακρόν και πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του», ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στη διάρκεια της νύχτας οι φοιτητές της σχολής.

Οι φοιτητές ανήρτησαν πανό κάτω από τα παράθυρα της πρόσοψης του κτιρίου, που βρίσκεται στην οδό Σεν-Γκιγιόμ στο 7ο διαμέρισμα.

Τα συνθήματά τους απευθύνονται κυρίως στον Εμανουέλ Μακρόν: «Μακρόν, η σχολή σου είναι αποκλεισμένη», «Εδώ σπουδάζουν εκείνοι που επιλέγουν. Αποκλείουμε το εργοστάσιο της ελίτ», «Οι φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών κατά της μακρονικής μηχανής». Ένα άλλο δηλώνει την αλληλεγγύη των φοιτητών με τους μετανάστες: «Όχι στα σύνορα, όχι στα έθνη, σταματήστε τις απελάσεις.».

Τρόφιμα διαβιβάστηκαν με σκοινί σε φοιτητές με κουκούλα που τα έλαβαν από ένα παράθυρο του πρώτου ορόφου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου.

Μια εκατοστή φοιτητές βρίσκονταν το πρωί μπροστά από το κτήριο, ορισμένοι από τους οποίους είχαν έρθει για να πάνε στα μαθήματά τους και άλλοι σε αλληλεγγύη με το κίνημα.

Ανάμεσά τους ο Τομά, μεταπτυχιακός φοιτητής διεθνών σχέσεων, που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υποστηρίζει το κίνημα αυτό που «τον αφορά» επειδή «είναι επίσης μια πιο συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής της κυβέρνησης».

«Είναι ντροπή!» έλεγε αντίθετα ο Πολ, πρωτοετής φοιτητής. «Είναι μια μειοψηφία αυτοί που μπλοκάρουν τη σχολή. Πολλοί φοιτητές θέλουν να πάνε στο μάθημα. Υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που δεν το θέλει αυτό.»

Πολλά πανεπιστήμια στη Γαλλία έχουν επηρεαστεί από την κινητοποίηση των φοιτητών που διαμαρτύρονται για τον νέο τρόπο εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές, ο οποίος όπως υποστηρίζουν εισάγει εν κρυπτώ ένα σύστημα «επιλογής».

Πριν από λίγο το πανεπιστήμιο της Ρουέν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος. Ζοέλ Αλεξάντρ, αποφάσισε το κλείσιμο της κυριότερης πανεπιστημιούπολης από αύριο έως και το Σάββατο έπειτα από τον αποκλεισμό πολλών κτηρίων από φοιτητές που αντιτίθενται στον τρόπο εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές.

«Κατά συνέπεια όλα τα μαθήματα που ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν αυτές τις ημέρες ακυρώνονται και οι εξετάσεις μεταφέρονται» στην πανεπιστημιούπολη Μον Σεν-Ενιάν, αναφέρεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έπειτα από «απειλές για επέκταση των αποκλεισμών» κτηρίων και «ενός αυξημένου κινδύνου να σημειωθούν έκτροπα».

«Ούτε η καλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, ούτε η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού μπορούν να διασφαλιστούν σε ικανοποιητικές συνθήκες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από 100 έως 150 φοιτητές έχουν αποκλείσει τέσσερα κτίρια, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, εννέα σύμφωνα με τον Ενζό Σασονερί, μέλος της επιτροπής κινητοποίησης των φοιτητών της Ρουέν.

«Η απόφαση αυτή είναι μια ικανοποίηση επειδή δείχνει ότι το κίνημά μας αρχίζει να τους προκαλεί φόβο και ταυτόχρονα ένα βρόμικο χτύπημα γιατί η προεδρία του πανεπιστημίου μας εμποδίζει να συγκεντρωθούμε και να οργανώσουμε τις ενέργειές μας», απάντησε ο Σασονερί σε ερώτηση ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είναι ένα είδος λοκ-άουτ. Οι φοιτητές εμποδίζονται στις ενέργειές τους», δήλωσε στο France Bleu Seine-maritime/Eure, ο καθηγητής και ερευνητής φυσικών επιστημών στη Ρουέν Πιερ-Εμανουέλ Μπερς, μέλος του SNESUP (εθνικού συνδικάτου ανώτατης εκπαίδευσης), που αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση.

Η κινητοποίηση των φοιτητών της Ρουέν ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ  – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή