Χωρίς Κάστρο η ηγεσία της Κούβας

Χωρίς Κάστρο η ηγεσία της Κούβας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΒΑΝΑ. Τον πρώτο αντιπρόεδρο της κουβανικής κυβέρνησης, τον 57χρονο Μιγκουέλ Ντιάζ – Κανέλ, αναμένεται να ψηφίσουν ως νέο πρόεδρο της Κούβας τα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας, δίνοντας τέλος σε 40 χρόνια κυριαρχίας της οικογενείας Κάστρο. Ο διάδοχος του Ραούλ Κάστρο είναι μηχανολόγος και θεωρείται φορέας φιλελεύθερων κοινωνικών απόψεων.

Ο επερχόμενος πρόεδρος αναμένεται να κινηθεί προσεκτικά τους πρώτους μήνες της προεδρίας του, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει τη στήριξη σκληροπυρηνικών στοιχείων και του στρατού.

Στη χθεσινή πρώτη του συνεδρίαση, το Κοινοβούλιο των 605 βουλευτών αναμενόταν να εκλέξει 30 νέα μέλη του κρατικού συμβουλίου. Ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο εισήγαγε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, επιτυγχάνοντας ιστορική προσέγγιση με τις ΗΠΑ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και επιβάλλοντας προσεκτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην κουβανική οικονομία.

Η οξεία οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, όμως, καθώς και η περυσινή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία κάνουν πολλούς Κουβανούς να εκφράζονται με απαισιοδοξία για τη βελτίωση της ζωής τους. «Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ο Ραούλ τελείωσε και ο Φιντέλ ανήκει πια στην Ιστορία. Οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι και τώρα ο Τραμπ λέει ότι θα σφίξει τα λουριά στην Κούβα», λέει η 45χρονη δασκάλα Αντριάνα Βαλντίβια, ο μισθός της οποίας είναι 24 δολάρια τον μήνα.

Υπουργός Εξωτερικών

Σημαντικό ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να αποκτήσει ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ, ο οποίος θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της προσέγγισης μεταξύ Αβάνας και Ουάσιγκτον το 2014. Σε σημαντικό κυβερνητικό θώκο εκτιμάται ότι θα διορισθεί και η επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Αβάνα, η 53χρονη Μερσέντες Λόπεζ Ατσέα.

«Η Κούβα αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά δεν αναμένω δραματικές αλλαγές όσο η γενιά της επανάστασης παραμένει στα πράγματα», είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι, σχολιάζοντας την αλλαγή ηγεσίας στην Κούβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή