Προσπάθεια επανεκκίνησης από ΗΠΑ – Γερμανία

Προσπάθεια επανεκκίνησης από ΗΠΑ – Γερμανία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αλλαγή φρουράς δρομολογείται στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για το σύντομο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η Αγκελα Μέρκελ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Παρασκευή 27 Απριλίου για μονοήμερη επίσκεψη. Θα έχει προηγηθεί, τρεις ημέρες νωρίτερα, η επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να τιμήσει παραθέτοντας επίσημο δείπνο.

Στην ατζέντα του ταξιδιού-αστραπής της Αγκελα Μέρκελ θα βρεθεί η κατάσταση στη Συρία, το μέλλον των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία, οι σχέσεις με το Ιράν και οι εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ – Ε.Ε. Ιδίως το τελευταίο αυτό θέμα απασχολεί έντονα τη γερμανική κυβέρνηση, δεδομένου ότι υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας που συνδέονται με τη νευρικότητα για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η προετοιμασία της επίσκεψης είναι ένα από τα τελευταία καθήκοντα του επί τέσσερα χρόνια πρέσβη του Βερολίνου στην Ουάσιγκτον, Πέτερ Βίτιγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ο Μάας, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, θα αναθέσει το αξίωμα αυτό στην Εμιλι Χάμπερ, πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών.

Από τη θέση αυτή, η Χάμπερ επέβλεπε τη συνεργασία ΗΠΑ – Γερμανίας σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ασφάλειας. «Δεν είναι μυστικό ότι η κατάσταση των γερμανοαμερικανικών σχέσεων είναι καταστροφική», έγραψε το Spiegel. «Σχεδόν κάθε εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατακρίνει τη γερμανική κυβέρνηση χωρίς αυτή να μπορεί ή να θέλει να απαντήσει». Η Χάμπερ έχει υπηρετήσει στις πρεσβείες της Γερμανίας στην Αγκυρα και στη Μόσχα, όπου διετέλεσε επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της πρεσβείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή