Μακρόν: Στόχος Γαλλίας – Γερμανίας ο σχηματισμός κοινού μετώπου για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Μακρόν: Στόχος Γαλλίας – Γερμανίας ο σχηματισμός κοινού μετώπου για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινός στόχος Γαλλίας – Γερμανίας είναι να παρουσιάσουν μέχρι τον Ιούνιο «ενωμένο μέτωπο» για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «στη νομισματική ένωση είναι σημαντική η ευθύνη και η ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών της».

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις του γάλλου προέδρου περιλαμβάνουν από την μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, με ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη και υπουργό Οικονομικών, μέχρι τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, την εγγύηση καταθέσεων και την Τραπεζική Ένωση. «Η Τραπεζική Ενωση αποτελεί μέρος της αναγκαίας αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ευρωζώνης», ανέφερε σχετικά κατά τις σημερινές του δηλώσεις.

Ακόμα και πεπεισμένοι Ευρωπαίοι, όπως η κ. Μέρκελ, έχουν ωστόσο αμφιβολίες, τις διατυπώνουν ωστόσο χαμηλόφωνα. Υπάρχουν όμως και γερμανοί συντηρητικοί πολιτικοί που μιλούν πάντως πιο ξεκάθαρη γλώσσα. Κυρίως οι δημοσιονομικές προτάσεις του γάλλου προέδρου προσκρούουν στη σθεναρή αντίσταση συντηρητικών βουλευτών. Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να εξεταστεί αν οι προτάσεις Μακρόν είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, δηλώνει ανοιχτά ο χριστιανοδημοκράτης Γιόαχιμ Πφάιφερ για τον οποίο η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου δεν θα πρέπει να γίνει χωρίς προϋποθέσεις.

Μεταξύ των συντηρητικών υπάρχουν όμως και υποστηρικτικές, ως ένα βαθμό, φωνές, όπως του χριστιανοδημοκράτη βουλευτής Νόμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος δηλώνει στην DW ότι η κυβερνητική συμφωνία μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών είναι μια πρώτη απάντηση στον Εμ. Μακρόν. Και εκείνος ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των γερμανών πολιτών και της νέας κατεύθυνσης που καλείται να πάρει η ΕΕ.

Με πληροφορίες από Reuters και DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή