Μεγάλες διαδηλώσεις απεργών σε Παρίσι και άλλες πόλεις

Μεγάλες διαδηλώσεις απεργών σε Παρίσι και άλλες πόλεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών πρωτοβουλιών πραγματοποίησαν χθες στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων μέλη συνδικάτων και φοιτητικοί σύλλογοι. Σιδηροδρομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, νοσοκομειακοί και φοιτητές πορεύθηκαν στο Παρίσι, κάτω από το σύνθημα «Σύγκλιση των αγώνων!».

Σημαντική υπήρξε η κινητοποίηση των απεργών σιδηροδρομικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες την τέταρτη ημέρα απεργίας τους, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση στην κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF. Απεργία συμπαράστασης στους σιδηροδρομικούς έκαναν χθες οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της RATP, ενώ τα συνδικάτα CGT, Unsa, FO και Sud κάλεσαν τα μέλη τους να συνεχίσουν την απεργία μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου. Στη διάρκεια της χθεσινής πορείας σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε μέλη του «μαύρου μπλοκ» που εκσφενδόνιζαν αντικείμενα και αστυνομικούς που έκαναν χρήση χημικών.

Πέραν τούτου, σημαντική παρουσία στη χθεσινή πορεία είχε το συνδικάτο CFT Mines, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, τους ηλεκτρολόγους και τους υπαλλήλους εταιρειών φυσικού αερίου, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με αυτές των σιδηροδρομικών. Μεγάλη συμμετοχή είχε επίσης η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, που διαμαρτύρονται για τη ραγδαία υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης και για την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να εγκρίνει αυξήσεις στα μισθολόγιά τους, αιτήματα που αφορούν και τους απεργούντες εργαζομένους στη δημόσια υγεία της Γαλλίας. Διήμερη απεργία κήρυξε το προσωπικό του εθνικού αερομεταφορέα Air France.

Δυναμική υπήρξε χθες η παρουσία φοιτητικών οργανώσεων, οι οποίες διαμαρτύρονται για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Χθες το πρωί τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της γαλλικής πρωτεύουσας παρέμεναν κατειλημμένα, μεταξύ τους και η ιστορική Σχολή Πολιτικών Επιστημών, γνωστή ως «Σιανς Πο», στην οποία φοίτησε και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στο Πανεπιστήμιο Τολμπιάκ, έξω από το Παρίσι, η πρυτανεία ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές για λήξη της κατάληψης, που οδήγησε σε εκτεταμένες καταστροφές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή