ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Η συνάντηση Πομπέο – Κιμ πήγε περίφημα

20s1trump_us_jap

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αποκάλυψε χθες ότι ο εν αναμονή υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετέβη στη Βόρεια Κορέα, όπου συνάντησε τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, την 1η Απριλίου. «Τα πήγαν περίφημα», είπε ο Τραμπ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θα αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή από τη σχεδιαζόμενη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αν σχηματίσει την άποψη ότι θα αποβεί άκαρπη.

Το θερμόμετρο της κορεατικής διπλωματίας θα ανεβεί κατακόρυφα ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι ηγέτες των δύο κορεατικών κρατών Μουν Τζάε-Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν μεταβούν στο Πανμουντζόμ, στη νεκρή ζώνη, για την πρώτη τους συνάντηση κορυφής. Χθες, ο Μουν ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θέτει πλέον την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων, ενώ είναι έτοιμη να συζητήσει ακόμη και την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος. Ως πρώτο βήμα, οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να θέσουν τις βάσεις για μια συνθήκη ειρήνης που θα θέσει τέρμα στον πόλεμο της Κορέας, μετατρέποντας την εκεχειρία του 1953 σε ειρήνευση.

Μιλώντας πλάι στον Ιάπωνα ομόλογό του Σίνζο Αμπε, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο ιδιόκτητο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, ο Τραμπ τόνισε ότι θα επιδιώξει να επιλύσει το σημαντικό για την Ιαπωνία ζήτημα της απαγωγής Ιαπώνων πολιτών από τη Βόρεια Κορέα. Αντιθέτως, κατέρριψε τις ελπίδες του Αμπε για επιστροφή των ΗΠΑ στην εμπορική συνθήκη ΤΡΡ, με ένα μήνυμα που έγραψε στο Twitter πριν καλά καλά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εγκαταλείψει τη Φλόριντα. Nωρίτερα, ο Τραμπ είχε διαφημίσει το θέρετρό του, υποστηρίζοντας ότι «πολλοί ηγέτες μου ζητούν συγκεκριμένα να συναντηθούμε στο Μαρ-α-Λάγκο γιατί τους αρέσει και μου αρέσει και εμένα».