ΗΠΑ: Ένοχη νταντά για διπλό φόνο παιδιών χωρίς ελαφρυντικά

ΗΠΑ: Ένοχη νταντά για διπλό φόνο παιδιών χωρίς ελαφρυντικά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νταντά που μαχαίρωσε τα δύο παιδιά που φρόντιζε, ενώ η μητέρα τους έλειπε καθώς συνόδευε στο μάθημα κολύμβησης τη δεύτερη κόρη της και ο πατέρας βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι, καταδικάστηκε για τους φόνους από τους ενόρκους, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τον ισχυρισμό της ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένη και δεν είχε επίγνωση των πράξεών της. Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η Γιόζελιν Ορτέγκα σκότωσε τη Λουσία Κριμ, έξι ετών, και τον αδελφό της Λίο, 2 ετών, το Οκτώβριο του 2012, και ότι γνώριζε τι διέπραττε. Η δικηγόρος της Ορτέγκα, Βάλερι βαν Λιρ Γκρίνμπεργκ, δεν αμφισβήτησε ότι σκότωσε τα δύο παιδιά, αλλά επισήμανε ότι έπασχε από κάποια αδιάγνωστη ψυχική νόσο που είχε χειροτερέψει. Τόνισε ότι η Ορτέγκα «έσπασε» και δεν γνώριζε τι έκανε όταν μαχαίρωνε τα παιδιά.

«Τα ψυχικά νοσήματα δεν έχουν συμπτώματα όπως ένας βήχας ή κάποιο πρόβλημα στη βάδιση», τόνισε η Βαν Λιρ Γκρίνμπεργκ κατά την τελική της αγόρευση. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στιούαρτ Σίλμπεργκ τόνισε κατά τη δική του τελική αγόρευση ότι «έκανε επίτηδες τους φόνους με πλήρη κατανόηση του τι έκανε, με κάθε μαχαιριά».

Η ετυμηγορία στην πραγματικότητα ήταν η επιτομή μιας δίκης που διάρκεσε επτά εβδομάδες και που έκανε τους ενόρκους και μέλη του κοινού να δακρύζουν. Οι ένορκοι άκουσαν τη σπαρακτική κατάθεση της μητέρας, η οποία περιέγραψε πώς βρήκε τα παιδιά της νεκρά, με κενό το βλέμμα και τα κορμιά τους γεμάτα μαχαιριές. Η Κριμ έλειπε σε μάθημα κολύμβησης με την τρίχρονη κόρη της Νέσι. Η Ορτέγκα έπρεπε να πάει τη Λουσία σε μάθημα χορού από όπου θα την έπαιρνε η μητέρα της. Αλλά όταν έφτασε στη σχολή χορού η Κριμ, η Λουσία δεν ήταν εκεί. Η Κριμ προσπάθησε να τηλεφωνήσει στην Ορτέγκα η οποία εργαζόταν για την οικογένεια επί δύο χρόνια. Η Κριμ περιέγραψε πως επέστρεψε σε ένα παράξενα σιωπηλό διαμέρισμα, σκοτεινό εκτός από το φως στο μπάνιο όπου βρήκε τα παιδιά και την Ορτέγκα που είχε αυτομαχαιρωθεί σε μια απόπειρα αυτοκτονίας. Η Κριμ έτρεξε στο κεφαλόσκαλο της πολυκατοικίας και άρχισε να φωνάζει. «Ηταν μια κραυγή που δεν γνώριζα ότι βρισκόταν μέσα μου. Δεν ξέρω από πού ήλθε. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι δεν επρόκειτο να μπορέσω να τους ξαναμιλήσω ποτέ. Τα παιδιά μου ήταν νεκρά. Μόλις είδα τα παιδιά μου νεκρά». Η Λουσία, γνωστή και ως Λούλου, είχε δεχθεί τριάντα μαχαιριές και ο αδελφός της, Λίο, πέντε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή