Βρετανία: Τι σημαίνει η ήττα της Μέι από τους λόρδους

Βρετανία: Τι σημαίνει η ήττα της Μέι από τους λόρδους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή των Λόρδων υπερψήφισε την Τετάρτη την πιο σημαντική από τις πολλές τροπολογίες που έχουν καταθέσει τα μέλη της στον νόμο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Με την τροπολογία του λόρδου Κερ που υποστηρίχθηκε και από 24 Συντηρητικούς, οι λόρδοι ζητούν από την Τερέζα Μέι να διαπραγματευθεί την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση μετά το Brexit. Η πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί έξοδο, αφού μόνο έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να διαπραγματευθεί τις δικές του εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Πρόκειται για ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ του Brexit στη Βρετανία. Είναι η δεύτερη φορά που η Βουλή των Λόρδων δημιουργεί προβλήματα στη Μέι. Τον Φεβρουάριο του 2017, τα μέλη της κατέθεσαν δύο τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Με αυτές ζητούσαν την εγγύηση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων υπηκόων στην Ε.Ε. και την έγκριση από το Κοινοβούλιο της τελικής συμφωνίας εξόδου. Οι λόρδοι, ως είθισται στις διαφωνίες με τους βουλευτές, τελικά υποχώρησαν.

Τα μη αιρετά μέλη της Ανω Βουλής δεν μπορούν να σταματήσουν νομοσχέδια που υπερψηφίζουν οι εκλεγμένοι βουλευτές. Μπορούν, όμως, να συνταχθούν πολιτικά με ισχυρές συμμαχίες στη Βουλή των Κοινοτήτων και να τις ενισχύσουν με το κύρος τους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την παραμονή στην τελωνειακή ένωση, η οποία αποτελεί πλέον οριακά πλειοψηφική άποψη στην Κάτω Βουλή. Εκτός από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τη στηρίζουν και δέκα συντηρητικοί βουλευτές. Οι τελευταίοι έχουν ήδη καταθέσει τη δική τους τροπολογία υπέρ της τελωνειακής ένωσης, σε άλλο νομοσχέδιο για το Brexit. Η Μέι έχει αναβάλει τη σχετική συζήτηση για να γλιτώσει την ήττα. Οι λόρδοι θα στείλουν τώρα προς έγκριση τη δική τους τροπολογία στους βουλευτές, επιβάλλοντας έτσι στο Σώμα μία δύσκολη ψηφοφορία.

Πρόκειται για έναν πόλεμο φθοράς της κυβέρνησης μειοψηφίας που θα κορυφωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν η τελική συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. θα έρθει προς επικύρωση από το Κοινοβούλιο. Τότε, οι φιλοευρωπαϊστές Συντηρητικοί βουλευτές θα βρεθούν απέναντι σε ένα μεγάλο δίλημμα: αν καταψηφίσουν την κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη ψηφοφορία θα προκαλέσουν εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο σε πιθανή κυβέρνηση του αριστεριστή Κόρμπιν.

* Ο κ. Θύμιος Τζάλλας είναι πολιτικός επιστήμων και δημοσιογράφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή