Το Λονδίνο δεν «βλέπει» επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο με την Ιρλανδία

Το Λονδίνο δεν «βλέπει» επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο με την Ιρλανδία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι πεπεισμένη ότι η Βρετανία και η Ε.Ε. μπορούν να βρουν μια λύση για να αποφύγουν την επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο με την Ιρλανδία μετά το Brexit, δήλωσε ο εκπρόσωπός της σήμερα, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ένωση απέρριψε τα σχέδιά της.

Ειδικότερα, η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προστατεύσει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. απέρριψε τις προτάσεις της πρωθυπουργού για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην περιοχή.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ε.Ε., όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές, έχει απορρίψει συνολικά τις βρετανικές προτάσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ικανότητα της Βρετανίας να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση.

«Είμαστε βέβαιοι ότι τους επόμενους μήνες, εάν όλοι οι πλευρές συνεργαστούν παραγωγικά, μπορούμε να επιτύχουμε μια λύση για τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας που να λειτουργεί για όλους τους εμπλεκόμενους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Βρετανία και η Ε.Ε. έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν μια ελεύθερη ροή ανθρώπων και αγαθών στα ιρλανδικά σύνορα χωρίς την επιστροφή σημείων ελέγχου, που θα αναβίωναν μνήμες από τις τρεις δεκαετίες βίας που τερματίστηκαν κυρίως με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για τους όποιους τελωνειακούς ελέγχους χρειαστούν μετά το Brexit ενώ το σχέδιο που προτείνεται ως δικλείδα ασφαλείας θα μπορούσε ουσιαστικά να απομονώσει την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας από τη βρετανική νήσο.

Μπαρνιέ: Μένει ακόμα να γίνει το 25% της δουλειάς για το Brexit

Νωρίτερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι μένει να γίνει περίπου το 25% της δουλειάς για τη συμφωνία που θα καλύπτει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, περιλαμβανομένων κρίσιμων θεμάτων όπως η διαχείριση των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Σε ό,τι αφορά τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, είναι περίπου 75%», δήλωσε ο Μπαρνιέ στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Ακόμα κι αν η Βρετανία και η ΕΕ εργάζονται με ορίζοντα την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι αποτυχίας όσο μένουν ανεπίλυτα εκκρεμή ζητήματα όπως αυτό της Ιρλανδίας, δήλωσε.

«Υπάρχουν πάντα ανησυχίες και κίνδυνοι αποτυχίας», δήλωσε ο Μπαρνιέ. Κάποιοι στη Βρετανία θέλουν μια συμφωνία αλά καρτ, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η απάντηση σε αυτό είναι: «Σε καμία περίπτωση».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή