ΚΟΣΜΟΣ

Φορτίζεται το κλίμα με Ερντογάν

21s1austriasch

Συνεχίζεται η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Δύσης, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στις 24 Ιουνίου, και να επιταχύνει την εφαρμογή του νέου, προεδρικού συστήματος.

O Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε χθες ότι δεν θα επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτών στη χώρα του. Ο Συντηρητικός καγκελάριος ηγείται κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα των Ελευθέρων και αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ανάλογη στάση με τη Βιέννη θα τηρήσει και η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών που ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι «ισχύει η περσινή απόφαση», διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά όλες τις χώρες εκτός Ε.Ε.

Πέρυσι, η Τουρκία είχε έρθει σε οξύτατη διπλωματική αντιπαράθεση με τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι κυβερνήσεις των οποίων είχαν απαγορεύσει προεκλογικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή Τούρκων πολιτικών, στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ αμφισβήτησε τη δυνατότητα της Αγκυρας να οργανώσει αδιάβλητες και ελεύθερες εκλογές, με δεδομένη την ισχύ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

«Οσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα είναι δύσκολο να υπάρξουν εντελώς ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές με τρόπο που να συνάδει με το τουρκικό δίκαιο, αλλά και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας», δήλωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα απέσυρε, στη διάρκεια του 2017 και των πρώτων μηνών του 2018, όλα τα αποθέματά της σε χρυσό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η Τουρκία διατηρούσε στην αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) 28,7 τόνους χρυσού, τους οποίους μετέφερε στη Βρετανία και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) της Ελβετίας. Η απόφαση αυτή, αναφέρει η Hurriyet, ελήφθη λόγω της επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ύστερα από τις διαφωνίες που προέκυψαν για το Συριακό και το Κουρδικό.

Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «εκβιάζουν ανοικτά» την Τουρκία αναφορικά με την προγραμματισμένη αγορά ρωσικών πυραύλων S-400. Αφορμή για την τοποθέτηση Λαβρόφ στάθηκαν οι δηλώσεις του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο οποίος απείλησε την Αγκυρα ότι θα ματαιωθεί η παράδοση αμερικανικών αεροπλάνων F-35.