ΚΟΣΜΟΣ

Τον λένε Pepper, βοηθάει και διασκεδάζει τους ηλικιωμένους

21s10ppr

Αν από το παράθυρο ενός γηροκομείου βλέπατε μια ομάδα ηλικιωμένων να χορεύουν «Macarena», λίγο αργότερα να κάνουν γιόγκα και μετά να απαντούν σε ερωτήσεις γνώσεως, πού θα πήγαινε το μυαλό σας; Σίγουρα, όχι στον Pepper, το πολλά υποσχόμενο ρομπότ, που μιλάει, γαργαλιέται, αστειεύεται και χορεύει. «Γεννήθηκε» στη Γαλλία το 2015, μεταπωλήθηκε σε Ιάπωνες, από τους οποίους εν συνεχεία έφθασε σε γερμανικά χέρια. Εκτοτε, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίγκεν και του ΤΕΙ στο Κιέλου δημιουργεί μια σειρά από εφαρμογές, ώστε ο Pepper να εξελιχθεί σε πολύτιμο σύντροφο για χιλιάδες ηλικιωμένους και άτομα που πάσχουν από άνοια, ώστε να παραμένουν δραστήριοι ψυχή τε και σώματι. «Προς το παρόν, ο Pepper επισκέπτεται μόνος τους παππούδες και τις γιαγιάδες στο Σίγκεν και ο… δίδυμος αδελφός του εκείνους στο Κίελο», εξηγεί στην «Κ» εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας, «η αλήθεια είναι ότι δεν έτυχε θερμής υποδοχής, οι ηλικιωμένοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες τεχνολογίες, ενώ οι εργαζόμενοι τον αντιμετώπισαν με καχυποψία, φοβούμενοι ότι μελλοντικά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από έναν Pepper». Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι όσο μεγαλώνουν οι Millennials και ο Pepper εξελίσσεται, οι δύο τους θα είναι αχώριστοι στα γηροκομεία του μέλλοντος. Στόχος, άλλωστε, δεν είναι να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή με τους φροντιστές, αλλά να πλαισιώνει τη δουλειά τους, προσφέροντας δημιουργική απασχόληση.

Στη μακρινή Ταϊβάν, το μέλλον είναι ήδη παρόν: ο αεικίνητος ηλεκτρονικός βοηθός κυκλοφορεί στους διαδρόμους νοσοκομείων και τραπεζών εξυπηρετώντας τους πολίτες. «Γραπτά και προφορικά μπορεί να εξηγήσει σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες (κινέζικα, ιαπωνικά, αγγλικά, γαλλικά) σε ποιον όροφο του κτιρίου βρίσκεται το εκάστοτε τμήμα του νοσοκομείου, να δώσει χαρτί με τον αριθμό προτεραιότητας του ασθενούς, αλλά και να “διαβάσει” το τσιπ από πιστωτικές κάρτες και ταυτότητες», εξηγεί ο Μπόμπ Ουάνγκ στην «Κ».

Οι τεχνολογικές εφαρμογές –σε επίπεδο software ή hardware– που δύνανται να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο είναι αμέτρητες. Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, που θα μπορούμε να έχουμε πάνω μας, προτάθηκαν ως μέσο πρόληψης. Για παράδειγμα, το Youtonomy, ένα ψηφιακό ρολόι, μέσω του οποίου ο ηλικιωμένος θα μπορεί να συνδέεται τόσο με GPS, με κέντρο παροχής βοήθειας, αλλά και με τον ίδιο τον φροντιστή του. Αντίστοιχο «ρολόι» προτείνει η εταιρεία Gesund4you και για νεότερης ηλικίας εργαζομένους.

Η κεντρική συσκευή «πλοηγός υγείας» (Gesundheits – navi) θα αγοράζεται από τον εργοδότη ως μέρος της ασφαλιστικής κάλυψης για τους εργαζομένους του, οι οποίοι θα συνδέονται ο καθένας μέσω ενός ρολογιού, το οποίο θα τους υποδεικνύει σε τι κατάσταση βρίσκονται, πόση και τι είδους άσκηση χρειάζονται για να φθάσουν τα φυσιολογικά επίπεδα. Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα δίνει εξατομικευμένες λύσεις, με ευελιξία στον χρόνο και τον χώρο –σύντομες ασκήσεις κατάλληλες ακόμα και για γραφεία 4 τ.μ.–, με τελικό θετικό αντίκτυπο στη διάθεση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, όπως και λιγότερη χρήση της ιατροφαρμακευτικής ασφάλειας. Μεγάλο εύρος συσκευών έχουν εξίσου δημιουργηθεί για καρδιοπαθείς, που θα μπορούν μελλοντικά να απολαμβάνουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας, αλλά και γενικά για άτομα της τρίτης ηλικίας.

Ηλικιωμένοι με καρδιαγγειακά προβλήματα θα μπορούν συνδέοντας παλμογράφους με το λάπτοπ τους, στο οποίο έχει φορτωθεί σχετικό software, να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το νοσοκομείο για τους σφυγμούς και τους παλμούς τους, οπότε σε περίπτωση εμφράγματος η διακομιδή να γίνεται άμεσα.