Η βεντέτα Τζέιμς Κόουμι και Τραμπ καλά κρατεί

Η βεντέτα Τζέιμς Κόουμι και Τραμπ καλά κρατεί

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκστρατεία αποδόμησης του Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδυθεί, κατά τα φαινόμενα, ο τέως διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόουμι, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος καθαίρεσε από το αξίωμά του –επομένως, και από τις έρευνες για την πολύκροτη ρωσική υπόθεση– τον Μάιο του 2017.

Με σειρά συνεντεύξεών του στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του αγγλόφωνου κόσμου, την εβδομάδα που πέρασε, ο Τζέιμς Κόουμι επανήλθε στις καυστικές κατηγορίες του εναντίον του Αμερικανού προέδρου. Οι ίδιες κατηγορίες εμπεριέχονται και στο βιβλίο του «Ανώτερη Πίστη», το οποίο κυκλοφόρησε στους πάγκους των βιβλιοπωλείων την περασμένη Τρίτη. Ο τέως διευθυντής του FBI χαρακτηρίζει τον τέως προϊστάμενό του «ηθικά ακατάλληλο για την προεδρία», του καταλογίζει «μεθόδους αφεντικού της μαφίας» και δεν αποφεύγει τις καθαρά προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις, ακόμη και τα κουτσομπολιά για το ύψος και το μήκος των δακτύλων του Αμερικανού προέδρου.

Τα υπομνήματα

Φως γύρω από το παρασκήνιο της «βεντέτας» Τραμπ – Κόουμι έριξαν και τα υπομνήματα του τέως διευθυντή του FBI για τις συναντήσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Κόουμι συνήθιζε να καταγράφει τις συζητήσεις με τον Τραμπ και παρέδωσε τα υπομνήματα μετά την απόλυσή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο και τα έδωσε στη δημοσιότητα (κρατώντας λογοκριμένα ορισμένα αποσπάσματα) την περασμένη Πέμπτη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Κόουμι να του δείξει «πίστη», στη διάρκεια δείπνου στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2017, περίπου μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Σε άλλη περίπτωση, ο Τραμπ αναφέρθηκε λεπτομερώς στη φημολογία που τον ήθελε να έχει προσλάβει πόρνες το 2013 σε ξενοδοχείο της Μόσχας και να έχει εκτεθεί σε εκβιασμό από την πλευρά της Ρωσίας. Ο Κόουμι αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Γενικότερα, τα υπομνήματα του Κόουμι δεν προσθέτουν κάποιο καινούργιο, επιβαρυντικό στοιχείο για τον Τραμπ, γεγονός που έσπευσε να επισημάνει και ο ίδιος μέσω Twitter. Αλλά ο «πόλεμος» μεταξύ των δύο ανδρών κάθε άλλο παρά φαίνεται να οδεύει προς τη λήξη του. Στο μεταξύ, ομοσπονδιακοί πράκτορες ερεύνησαν τα γραφεία του Μάικλ Κόεν, του ανθρώπου που βρέθηκε πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στις προβληματικές επιχειρήσεις του Τραμπ και τις προσωπικές του σχέσεις, αναφέρει ο δημοσιογράφος Ανταμ Ντέιβινστον στο «The New Yorker». Αυτή την εβδομάδα μάθαμε ότι ο Κόεν βρίσκεται υπό έρευνα επί μήνες, οι ηλεκτρονικές του επιστολές διαβάστηκαν, τα τηλέφωνά του παρακολουθούνται, όπως και οι συναντήσεις του. Ο Τραμπ έχει ορίσει εδώ και καιρό μία «κόκκινη γραμμή». Ο Ρόμπερτ Μιούλερ δεν πρέπει να ερευνήσει τις επιχειρήσεις του και πρέπει να ψάξει μόνο για πιθανή συνεργασία με τη Ρωσία. Αυτή η «κόκκινη γραμμή» έχει τώρα ξεπεραστεί και για τον Τραμπ με τον πιο ανησυχητικό τρόπο. Ακόμα και αν επρόκειτο να απολύσει τον αναπληρωτή εισαγγελέα Ροντ Ρόζενσταϊν και μετά να βάλει τον Μιούλερ και την έρευνά του στον «πάγο»,αλλά και αν ακόμα και το Κογκρέσο δεν έκανε τίποτα, η δίωξη του Κόεν θα συνεχιζόταν. Ακόμα και αν ο Τραμπ δώσει χάρη στον Κόεν, οι πληροφορίες που έχουν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες γι’ αυτόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για κατηγορίες εναντίον άλλων στον Οργανισμό Τραμπ. 

Αυτή την εβδομάδα γνωρίζουμε ότι μπαίνουμε στην τελευταία φάση της προεδρίας Τραμπ. Κάποιοι βλέπουν με σκεπτικισμό την ιδέα ότι ο Τραμπ συνεργάστηκε με τους Ρώσους. Δεν μοιάζει καθόλου «τραμπικό» να συμμετάσχει σε ένα πολύπλοκο σχέδιο με μία μακροπρόθεσμη αβέβαιη έκβαση. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι σκιώδεις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ ήταν γνωστές προτού εκλεγεί. Οι υποστηρικτές του τον ψήφισαν επειδή τους άρεσε ότι ήταν κάποιος που θα έκανε οτιδήποτε για να πετύχει και επειδή πιστεύαν ότι όλοι οι πλούσιοι έκαναν σκιώδη πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο σκέψης, κάθε νέα πληροφορία δεν έχει πολιτικό βάρος. Για αυτούς που σιχαίνονται τον Τραμπ είναι ήδη παλιάνθρωπος και αυτοί που τον αγαπούν, δεν νοιάζονται. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή