Μακρόν: Να εξαιρεθεί οριστικά η Ευρώπη από τους αμερικανικούς δασμούς

Μακρόν: Να εξαιρεθεί οριστικά η Ευρώπη από τους αμερικανικούς δασμούς

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραμονή της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, να εξαιρέσει οριστικά την Ευρώπη από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Ελπίζω (…) ότι θα αποφασίσει να εξαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε ο Μακρόν στη συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του FoxNews. «Δεν κάνεις πόλεμο με τους συμμάχους σου», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, ο Τραμπ επικύρωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% για τον εισαγόμενο χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, εξαιρώντας προσωρινά από το μέτρο αυτό τον Καναδά και το Μεξικό, τις δύο χώρες που μετέχουν στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA.

Λίγες ημέρες αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση εξαίρεσε προσωρινά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είπε (ο Τραμπ) ότι οι εξαιρέσεις ισχύουν μέχρι την 1η Μαΐου. Θα δούμε τι θα αποφασίσει την 1η Μαΐου. Απλώς αναρωτιέμαι: ποιες είναι οι προτεραιότητές μας;» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Αν κάνουμε πόλεμο με όλον τον κόσμο, εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη, πόλεμο με τη Συρία, πόλεμο με το Ιράν, αυτό το πράγμα δεν λειτουργεί», σχολιάσε εμφατικά ενώ τόνισε «είμαστε σύμμαχοι».

«Να μείνουμε για να χτίσουμε μια "νέα Συρία μετά τον πόλεμο"» 

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι δεν πρέπει να φύγουν από την Συρία καθώς έχουν «πολύ σημαντικό» ρόλο να διαδραματίσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά την νίκη έναντι των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, είπε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να μείνουμε για να χτίσουμε μια "νέα Συρία μετά τον πόλεμο"», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του FoxNews, μία ημέρα πριν φθάσει στην Ουάσινγκτον για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. 

Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι για αυτό πιστεύει πως «ο ρόλος των ΗΠΑ θα είναι πολύ σημαντικός σε αυτή τη διαδικασία». «Δεν είναι αυτόματα οι αμερικανικές δυνάμεις που θα πρέπει να συνεχίσουν αυτή την αποστολή, αλλά η αμεκανική διπλωματία και ο Πρόεδρός σας», είπε χαρακτηριστικά. 

«Αν φύγουμε θα ακόμα και από πολιτικής πλευράς, θα αφήσουμε ανοιχτό τον δρόμο στο ιρανικό καθεστώς, στον Μπασάρ αλ Ασάντ και τους άνδρες του και θα προετοιμάσουν νέο πόλεμο. Θα τροφοδοτήσουν τους νέους τρομοκράτες», σχολίασε ο Μακρόν, ενώ επανέλαβε ότι ακόμα και μετά την λήξη του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, «οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι σύμμαχοί μας, όλες οι χώρες που βρίσκονται στην περιοχή, ακόμα και η Ρωσία και η Τουρκία θα έχουν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο με σκοπό να δημιουργηθεί αυτή η νέα Συρία και να διαβεβαιώσουν ότι ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον». 

Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν έχει «σχέδιο Β» για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν στη συμφωνία όσο δεν διαφαίνεται καλύτερη εναλλακτική, ενώ πρόσθεσε: «Ας παρουσιάσουμε αυτό το πλαίσιο διότι είναι καλύτερο από την κατάσταση τύπου Βόρειας Κορέας».

Ο Μακρόν αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Θα συζητήσουν επίσης το κοινό στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία αυτό το μήνα, ύστερα από την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. 

«Δεν πρέπει ποτέ να δείχνουμε τις αδυναμίες μας» στον Πούτιν 

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ ισχυρό άνδρα», στον οποίο όμως «δεν θα πρέπει ποτέ να δείχνουμε τις αδυναμίες μας», σε μια περίοδο που οι εντάσεις στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα έχουν φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο.

«Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να δείχνουμε αδυναμία απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν. Όταν είστε αδύναμοι, το αισθάνεται», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Είναι ισχυρός και έξυπνος, αλλά όχι και αφελής. Εχει εμμονή με τις παρεμβάσεις στις δημοκρατίες μας». «Παρεμβαίνει παντού, εννοώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, για να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατίες. Γιατί πιστεύει ότι είναι καλό για τη χώρα του», εξήγησε ο Μακρόν.

Τέλος, εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «θέλει μια μεγάλη Ρωσία. Οι άνθρωποι είναι υπερήφανοι για την πολιτική του. Είναι υπερβολικά σκληρός με τις μειονότητες και με τους αντιπάλους του, έχει μια αντίληψη για τη δημοκρατία που δεν ταυτίζεται με τη δική μου», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι διατηρεί επαφές μαζί του. «Τον σέβομαι. Το παραδέχομαι. Είμαι ξεκάθαρος», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή