Είκοσι χρόνια κάθειρξη στον Αμπντεσλάμ

Είκοσι χρόνια κάθειρξη στον Αμπντεσλάμ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο μόνος επιζών των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ καταδικάστηκε χθες σε κάθειρξη 20 ετών – προτού καν αρχίσει η δίκη του για την πλέον αιματηρή επίθεση που έχει γίνει σε γαλλικό έδαφος. Η καταδίκη από δικαστήριο του Βελγίου αφορά την απόπειρα δολοφονίας των αστυνομικών που επιχείρησαν να τον συλλάβουν στις 15 Μαρτίου 2016 στο προάστιο Φορέ των Βρυξελλών.

Την ημέρα εκείνη, η αστυνομία που αποπειράθηκε να ελέγξει ύποπτο διαμέρισμα βρέθηκε αντιμέτωπη με καταιγισμό πυρών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών. Μετά την τριώρη πολιορκία, οι αστυνομικοί βρήκαν στο διαμέρισμα αποθήκη οπλισμού, καθώς και το πτώμα του 35χρονου Αλγερινού που τους πυροβολούσε ώστε να διευκολύνει τη διαφυγή του Αμπντεσλάμ και του 24χρονου Τυνήσιου Σοφιέν Αγιαρί, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε χθες σε 20 χρόνια κάθειρξη.

Ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη σε άλλο διαμέρισμα, τρεις ημέρες αργότερα, ενώ, τέσσερις ημέρες μετά, ομάδα τζιχαντιστών πραγματοποίησε επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών με αποτέλεσμα τον θάνατο 32 ανθρώπων. Οι Αρχές θεωρούν ότι η σύλληψη του Αμπντεσλάμ επέσπευσε τα σχέδιά τους, από τον φόβο ότι ο 28χρονος επρόκειτο να τα αποκαλύψει στην αστυνομία.

Ο Αμπντεσλάμ δεν ήταν παρών χθες στο βελγικό δικαστήριο, καθώς βρίσκεται σε φυλακή της Γαλλίας εν αναμονή της δίκης του για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο νυχτερινό κέντρο Μπατακλάν και αλλού, οι οποίες είχαν στερήσει τη ζωή 130 ανθρώπων. Οι Αρχές θεωρούν ότι ο Αμπντεσλάμ επέζησε των επιθέσεων αυτοκτονίας, καθώς τα εκρηκτικά του δεν πυροδοτήθηκαν.

Ο 28χρονος έχει παραμείνει σιωπηλός μετά τη σύλληψή του, αλλά ο συνήγορός του δεν αμφισβητεί ότι βρισκόταν στο Παρίσι τη νύχτα των επιθέσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή