Οπλικά συστήματα αγοράζει η Γερμανία

Οπλικά συστήματα αγοράζει η Γερμανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε προμήθειες οπλικών συστημάτων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και ενοικίαση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ύψους 1 δισ. ευρώ προχωρούν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων Handelsblatt και Bild. Κάθε αύξηση δαπανών για οπλικά συστήματα θα συμβαδίζει, ευρώ προς ευρώ, με αύξηση δαπανών αναπτυξιακής βοήθειας, όπως προβλέπει η προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων.

Στη λίστα περιλαμβάνονται 18 συστήματα εκτόξευσης πυραύλων Mars II, 7 ελικόπτερα διάσωσης, 8 μεταγωγικά αεροσκάφη Hercules, εξοπλισμός κέντρων επιχειρήσεων, συστήματα επικοινωνίας για φρεγάτες καθώς και 32 φορτηγά βαρέος τύπου για τη μεταφορά οπλικών συστημάτων. Το υπουργείο Αμυνας σχεδιάζει επίσης την παράταση της ενοικίασης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών HeronΤΡ από τον ισραηλινό στρατό, η οποία κοστίζει 1 δισ. ευρώ, για τρία χρόνια. Η τελευταία έκθεση του γερμανικού υπουργείου Αμυνας για τη λειτουργικότητα των βασικών οπλικών συστημάτων του γερμανικού στρατού έκανε λόγο για προβλήματα, σε κάποιες περιπτώσεις πολύ σοβαρά. Παράλληλα, η Γερμανία δέχεται πιέσεις από το ΝΑΤΟ να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της ώστε αυτές να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ της. «Οι εξοπλισμοί είναι απαραίτητοι για μελλοντικές ευρωπαϊκές συνεργασίες με τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία», δήλωσε στην εφημερίδα Bild της Κυριακής η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το τελικό ύψος των προμηθειών θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια του 2018. Ο τελευταίος προϋπολογισμός του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιελάμβανε αύξηση των δαπανών του υπουργείου Αμυνας από 37 δισ. ευρώ το 2017 στα 42,4 δισ. ευρώ το 2021.

Αντιθέτως, στην προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνεται μικρότερη αύξηση, της τάξης των 250 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία όμως φέτος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διπλασιάζονται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή