ΗΠΑ – Γαλλία: Το Ιρανικό στο τραπέζι

ΗΠΑ – Γαλλία: Το Ιρανικό στο τραπέζι

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την «ώρα της αλήθειας» στην πολύ ειδική σχέση που έχουν αναπτύξει τον τελευταίο χρόνο οι Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν έκαναν χθες λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του Μελάνια υποδέχθηκαν χθες το πρωί τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν στον Λευκό Οίκο. Υστερα από μια θεαματική τελετή υποδοχής, οι δύο ηγέτες αποσύρθηκαν στο Οβάλ Γραφείο για να αρχίσουν τις συνομιλίες τους γύρω από καίρια θέματα, στα οποία τούς χωρίζουν σημαντικές διαφορές. Η πιο επείγουσα από αυτές αφορά τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία απειλείται να καταρρεύσει αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιμείνει, όπως έχει απειλήσει, να επαναφέρει τις αμερικανικές κυρώσεις μέχρι τις 12 Μαΐου.

Μετά τη συνάντηση, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι η κριτική του Τραμπ μπορεί να ενσωματωθεί σε μια νέα συμφωνία. «Δεν πρέπει να καταργήσουμε τη συμφωνία με το Ιράν, αλλά να προσθέσουμε σε αυτή», είπε ο Μακρόν. Οι πυλώνες της πρότασης Μακρόν είναι η συνεχιζόμενη παύση δραστηριοτήτων γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έως το 2025, το τέλος του ιρανικού προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων και η εξεύρεση πολιτικής λύσης για την ανάσχεση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή. Προηγουμένως, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «φρικτή» και «γελοία» τη συμφωνία που υπεγράφη επί του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς δεν προβλέπει περιορισμούς στο βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και στην ανάμειξή του στις κρίσεις της Υεμένης και της Συρίας. «Αν το Ιράν μας απειλήσει με οποιονδήποτε τρόπο, θα πληρώσει τίμημα που όμοιό του λίγες χώρες έχουν πληρώσει», είπε ο Τραμπ.

Ομως, οι προσθήκες νέων όρων στην υπάρχουσα συμφωνία είναι άκρως αμφίβολο αν θα γίνουν αποδεκτές από το Ιράν. Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, είχε απειλήσει πως αν η αμερικανική κυβέρνηση ναρκοθετήσει την ιστορική συμφωνία του 2015, η χώρα του ενδέχεται να εγκαταλείψει τη διεθνή συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων .

Ακανθώδες

Ενα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσε την επιβολή προστατευτικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την κυβέρνηση Τραμπ και στις απειλές της για εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ε.Ε. ότι θέτει «απαράδεκτους» τελωνειακούς φραγμούς και να τονίσει ότι θα προτιμούσε να έχει η Αμερική απευθείας εμπορικές σχέσεις με τη Γαλλία, κάτι που φυσικά είναι αδύνατο.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα συναντηθεί πολύ σύντομα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ αξιότιμο». Στις δικές του δηλώσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν παρέλειψε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την οποία αμφισβητεί ο

Αμερικανός πρόεδρος.

Χθες το βράδυ, ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να παραθέσει το πρώτο επίσημο δείπνο της προεδρίας του, προς τιμήν του ζεύγους Μακρόν. Η Μελάνια Τραμπ επέλεξε χρωματικές αποχρώσεις του κρεμ και του χρυσού για την ξεχωριστή αυτή βραδιά στην επίσημη τραπεζαρία του Λευκού Οίκου και επέβλεψε προσωπικά το μενού, που αναμενόταν να είναι «τυπικά αμερικανικό, με πινελιές γαλλικής γαστρονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή