Προς αντικατάσταση ο στόλος των γερμανικών μαχητικών

Προς αντικατάσταση ο στόλος των γερμανικών μαχητικών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Προσφορές από την εταιρεία Airbus και την αμερικανική κυβέρνηση, που εκπροσωπεί τις εταιρείες Lockheed Martin και Boeing, έλαβε χθες το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας για την αντικατάσταση του στόλου των γερασμένων μαχητικών αεροσκαφών της δεκαετίας του 1960 Tornado της πολεμικής αεροπορίας της Γερμανίας.

Ο διαγωνισμός, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα γαλλογερμανικά σχέδια ανάπτυξης της νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, που θα αντικαταστήσουν τα Eurofighter Typhoon. Η Airbus στηρίζει την υποψηφιότητα του Eurofighter, που θα κατασκευάζεται από κοινού μεταξύ της βρετανικής BAE Systems και της ιταλικής Leonardo. Η αγορά περισσότερων Eurofighter θα εξυπηρετούσε τα γερμανικά συμφέροντα, καθώς η πολεμική αεροπορία της Γερμανίας διαθέτει ήδη στόλο 130 Eurofighter. Το υπουργείο Αμυνας της χώρας επέκρινε δημόσια τον επικεφαλής της αεροπορίας της Γερμανίας, αντιστράτηγο Καρλ Μέλνερ τον Δεκέμβριο, ύστερα από τις δηλώσεις του ότι προτιμά τα αμερικανικά F-35, με ικανότητα Στελθ, που τα καθιστά αόρατα στα ραντάρ. Ο αντιστράτηγος Μέλνερ θα παραιτηθεί τον Μάιο.

Πυρηνικά όπλα

Τα Eurofighter θα πρέπει να μετατραπούν έτσι ώστε να καταστούν ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, διαδικασία η οποία μπορεί να απαιτήσει πάνω από 15 χρόνια. Εκπρόσωπος της Airbus, όμως, διαβεβαίωσε το υπουργείο Αμυνας ότι το Eurofighter θα είναι ικανό να μεταφέρει πυρηνικά όπλα μέχρι το 2025.

«Παρότι δεν υποστηρίζουμε συγκεκριμένο αμερικανικό αεροσκάφος, ενθαρρύνουμε τη Γερμανία να επιλέξει αεροσκάφος, ικανό να ενταχθεί στον στόλο του ΝΑΤΟ και να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές», είπε ο Αμερικανός σμήναρχος Αλεξ Ουόλφορντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή