Στο Βερολίνο ο Ράμα για την ένταξη στην Ε.Ε.

Στο Βερολίνο ο Ράμα για την ένταξη στην Ε.Ε.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο αποκλεισμός της Αλβανίας από την ένταξη στην Ε.Ε. θα μπορούσε να ενισχύσει τη μουσουλμανική ριζοσπαστικοποίηση στη βαλκανική χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα. Αυτό δήλωσε, χθες, ο Εντι Ράμα κατά την άφιξή του στο Βερολίνο λίγο πριν από τη συνάντησή του με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Το ταξίδι του είχε στόχο να ασκήσει πιέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά το πράσινο φως από την Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα. «Στατιστικά η Αλβανία είναι μία ως επί το πλείστον μουσουλμανική χώρα, αλλά πιστεύω ότι η βασική θρησκεία στην Αλβανία είναι η Ευρώπη», είπε ο Ράμα στο Reuters. Κατά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ ήρθαν στην επιφάνεια οι επιφυλάξεις του Βερολίνου, που μαζί με τη Γαλλία και την Ολλανδία, εμφανίζεται διστακτικό στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Αλβανίας. Η Μέρκελ θεωρεί, πάντως, ότι θα μπορούσε να πείσει βουλευτές και άλλους πολεμίους της ιδέας να στηρίξουν την προοπτική, υπό τον όρο ότι τα Τίρανα θα προχωρήσουν σε καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς.

Ενα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι ο διάλογος Κοσόβου και Σερβίας, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνεται ένα ειδικό καθεστώς για τη Μιτροβίτσα, παρόμοιο με αυτό του Βατικανού. Η Γερμανία επιθυμεί τη στήριξη της Αλβανίας σε αυτό το σχέδιο, το οποίο αναμενόταν να συζητηθεί, χθες, μεταξύ Μέρκελ και Ράμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή