Θολό τοπίο στην Τουρκία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της τουρκικής αντιπολίτευσης, ηγετικά στελέχη της οποίας προσπαθούν, μέσα σε πιεστικά χρονικά περιθώρια, να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Χθες το απόγευμα, ο επικεφαλής του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet) Τεμέλ Καραμολάογλου είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές ως ανθυποψήφιος του Ερντογάν ο Γκιουλ, ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), όπως και ο εν ενεργεία πρόεδρος, έχει τροφοδοτήσει έντονη σεναριολογία στην Αγκυρα. Την Τρίτη, Γκιουλ και Καραμολάογλου βρέθηκαν ο ένας πλάι στον άλλο, σε εκδήλωση μνήμης για το ισλαμικό κίνημα Milli Gorus του πρώην πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν, από το οποίο προέρχονται τόσο το κυβερνών ΑΚΡ όσο και το συντηρητικό Saadet.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Γκιουλ προκαλεί αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεμαλικού κόμματος CHP, Οζγκούρ Οζέλ, δήλωσε ότι το κόμμα του ουδέποτε συζήτησε την πιθανότητα να προτείνει τον Γκιουλ, ενώ άλλος βουλευτής του κόμματος δήλωσε ότι θα προτιμούσε να ψηφίσει Ερντογάν, παρά Γκιουλ. Ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν είχε διευκρινίσει μέχρι χθες αν θα θέσει υποψηφιότητα, ενώ το πανεθνικό συνέδριο του κόμματος τον εξουσιοδότησε να αποφασίσει γύρω από τις εκλογικές συμμαχίες.

Από την πλευρά της, η Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού κόμματος iYi (Καλό), η οποία προβάλλει ως μία από τις πιο ισχυρές απειλές για τον Ερντογάν, κατέστησε σαφές ότι θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές σε οποιαδήποτε περίπτωση. Ακσενέρ και Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκαν χθες για να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας των δύο κοσμικών (μη θρησκευτικών) κομμάτων.

Στο μεταξύ, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση της τουρκικής ομογένειας στο Σεράγεβο, στις 20 Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα, Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν πολιτικές συγκεντρώσεις στα εδάφη τους για τις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα και περιστράφηκε γύρω από ζητήματα του Πατριαρχείου και της ομογένειας. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν κάλεσε τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Βακουφίων, στον οποίο έδωσε οδηγίες για θέματα της αρμοδιότητάς του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή