Στον «αέρα» η απονομή του φετινού Νομπέλ Λογοτεχνίας

Στον «αέρα» η απονομή του φετινού Νομπέλ Λογοτεχνίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα αναβληθεί, άραγε, η φετινή απονομή του Νομπέλ Λογοτεχνίας; Η μόνιμη γενική γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Αντερς Ολσον άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να αναβληθεί η απονομή του βραβείου λογοτεχνίας αυτή τη χρονιά λόγω της κρίσης που έχει πλήξει την ακαδημία μετά την αποκάλυψη ενός σεξουαλικού σκανδάλου στους κόλπους της.

Η Αντερς Ολσον δήλωσε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Σουηδίας, ότι η ακαδημία βρίσκεται εν μέσω συζητήσεων, αλλά δεν δέχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος, προσθέτοντας ότι «πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει αυτό το σημείο».

Ο Πίτερ Ενγκλουντ, ο οποίος παραιτήθηκε από την ακαδημία λόγω κατηγοριών για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, είπε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι ίσως είναι καλύτερα να αναβληθεί η απονομή του βραβείου.

Την παραίτησή της είχε υποβάλει και η επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους μετά την κριτική που ασκήθηκε σχετικά με το πώς ο θεσμός χειρίστηκε την έρευνα για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος άνδρα που είναι παντρεμένος με κάποιο από τα μέλη της ακαδημίας. Αφορμή για την έρευνα στάθηκαν οι μαρτυρίες 18 γυναικών.

Λίγο αργότερα, η ακαδημία ανακοίνωσε ότι η σύζυγος αυτού του άνδρα επίσης εγκατέλειψε τη θέση της στο συμβούλιο. Για το ίδιο θέμα τρία ακόμα μέλη της ακαδημίας αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή θα σταματήσουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της ακαδημίας, καθώς δεν μπορούν να παραιτηθούν, αφού διορίζονται ως ισόβια μέλη.

Το Νομπέλ Λογοτεχνίας απονέμεται από το 1901 ετησίως σε έναν εν ζωή συγγραφέα, από οποιαδήποτε χώρα, ο οποίος, σύμφωνα με την διαθήκη του Αλφρεντ Νομπέλ, παρήγαγε το πιο εντυπωσιακό έργο στο τομέα της λογοτεχνίας, προς μια ιδεώδη κατεύθυνση. Εδώ ο όρος «έργο» αναφέρεται στη συνολική εργογραφία του συγγραφέα και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο λογοτέχνημα.

Οι γυναίκες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο είναι οι: Σέλμα Λάγκερλεφ, Γκράτσια Ντελέντα, Σίγκριντ Ούντσετ, Περλ Μπακ, Γκαμπριέλα Mιστράλ, Νέλι Ζαχς, Nαντίν Γκόρντιμερ, Τόνι Μόρισον, Βισλάβα Σιμπόρσκα, Ελφρίντε Γέλινεκ, Ντόρις Λέσινγκ, Χέρτα Μίλερ, Αλις Μονρό και Σβετλάνα Αλεξίεβιτς. Τα βραβεία, βέβαια, δεν είναι μέτρο της λογοτεχνικής δεινότητας. Σπουδαίοι λογοτέχνες που δεν τιμήθηκαν με το βραβείο είναι οι: Αντονέν Αρτό, Ζορζ Μπατάιγ, Mορίς Μπλανσό, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πάουλ Τσελάν, Ρενέ Σαρ, Αντόν Τσέχοφ, Τζόζεφ Κόνραντ, Χούλιο Κορτάζαρ, Ουμπέρτο Εκο, Ρόμπερτ Φροστ, Γκράχαμ Γκριν, Αλντους Χάξλεϊ, Ερρίκος Ιψεν, Τζέιμς Τζόις, Φραντς Κάφκα, Νίκος Καζαντζάκης, Αλμπέρτο Μοράβια, Ρόμπερτ Μούζιλ, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Τζορτζ Οργουελ, Φερνάντο Πεσόα, Εζρα Πάουντ, Μαρσέλ Προυστ, Γερτρούδη Στάιν, Γουάλας Στίβενς, Λέων Τολστόι, Μαρκ Τουέιν, Βιρτζίνια Γουλφ, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Σίλβια Πλαθ, Μίλαν Κούντερα, Βλαντίμιρ Μαγιακόβσκι, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα κ.ά. Σημειωτέον επίσης ότι, από τους 110 τιμηθέντες μέχρι το 2013, οι 16 ήταν Σκανδιναβοί, εκ των οποίων οι 8 Σουηδοί (όσοι και οι Γερμανοί και διπλάσιοι των Ρώσων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή