Θέμα Κυπριακού ανοίγει ξανά ο Τσαβούσογλου

Θέμα Κυπριακού ανοίγει ξανά ο Τσαβούσογλου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το επόμενο διάστημα θα ορίσουμε σε στενή συνεργασία μαζί με τους αξιωματούχος της "ΤΔΒΚ’ τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουμε», ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dogan ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανοίγοντας ξανά το θέμα του Κυπριακού.

Οπως συμπλήρωσε «η λύση που θα βρεθεί θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να συλλάβουν την έννοια ενός κοινού μέλλοντος με τους Τουρκοκύπριους».

Ανέφερε δε ότι εδώ και 50 χρόνια που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα υπήρχε ο στόχος της ίδρυσης μιας νέας συνεταιρικής ομοσπονδίας αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κανένα αποτέλεσμα. «Η διαδικασία μεταξύ του 2008-2017 κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2017. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πλησιάζει για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού στην βάση της πολιτικής ενότητας και στον διαμοιρασμό της εξουσίας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική των Ελληνοκυπρίων για «μη ίδρυση ενός κοινού μέλλοντος» με τους Τουρκοκύπριους. «Ενόσω δεν αλλάζει η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποιαδήποτε διαδικασία η οποία στοχεύει στην ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στο νησί είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι δεν αναμένει να αλλάξει η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων ξαφνικά. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό», ανέφερε. «Εμείς διατηρούμε σε κάθε περίπτωση την πεποίθησή μας για εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύση στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, βασισμένης στο διάλογο και την διπλωματία για το Κυπριακό. Δεν θα αλλάξει ποτέ η πραγματικότητα ότι οι δύο πλευρές στο νησί είναι πολιτικά ισότιμες και μόνο σε αυτή την πραγματικότητα μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη λύση. Η λύση που θα βρεθεί θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τ/κ».

«Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο»

Θέμα Κυπριακού ανοίγει ξανά ο Τσαβούσογλου-1

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να δημιουργήσει τετελεσμένα, δεν θα αλλάξει ούτε τις θέσεις της Τουρκίας, ούτε θα αλλάξει την ύπαρξη των θεμάτων του Αιγαίου».

Καλεί επίσης την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με ειρηνικό τρόπο και τονίζει πως: «περιμένουμε να αποφευχθούν οι προβοκατόρικες κινήσεις. Εμείς ελπίζουμε από την Ελλάδα να μείνει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Τούρκου δημοσιογράφου που ανέφερε πως «υπάρχει δήλωση Έλληνα πολιτικού ότι σε μια ώρα πάνε στην Άγκυρα» ο Τσαβούσογλου τόνισε πως «δεν γνωρίζω το σχόλιο στο οποίο αναφέρεστε ωστόσο πραγματικά η πτήση μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου κρατάει μόνο μερικά λεπτά».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μετέφερε και την επιθυμία της Τουρκίας να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο: «Εμείς θέλουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη και η συνεργασία στο Αιγαίο. Επομένως πρέπει να δούμε πως θα λύσουμε τα προβλήματά μας με μόνιμο και δίκαιο τρόπο και όχι με σχόλια χωρίς νόημα και αβάσιμα».

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη θέση που εκφράζει τον τελευταίο καιρό για μείωση της έντασης στην περιοχή και επέμεινε ότι θέλει να καταστήσει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, προειδοποιώντας παράλληλα την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν σε δυσμενή θέση την Τουρκία.

Κατηγόρησε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι εγείρουν κατηγορίες που δεν ευσταθούν εναντίον της Τουρκίας, προκαλώντας ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών. Συνέστησε τέλος να αποφεύγονται τα άστοχα και άτοπα σχόλια και οι προβοκατόρικες κινήσεις, ως προϋπόθεση για να λυθούν οριστικά και δίκαια οι ανοιχτές υποθέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Mε πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή