Από την ορκωμοσία απευθείας στο ΝΑΤΟ ο Πομπέο

Από την ορκωμοσία απευθείας στο ΝΑΤΟ ο Πομπέο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Απευθείας στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ μετέβη, χθες, ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. O Πομπέο πέρασε την πύλη του νατοϊκού αρχηγείου των Βρυξελλών περίπου 12 ώρες αφότου ορκίστηκε στην Ουάσιγκτον.

Ευρωπαίοι σύμμαχοι θεώρησαν την κίνηση αυτή ένδειξη στενής υποστήριξης προς έναν θεσμό τον οποίο κάποτε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «παρωχημένο».

«Η δουλειά που γίνεται σήμερα εδώ είναι ανεκτίμητης αξίας, οι στόχοι μας είναι σημαντικοί και αυτή η αποστολή έχει μεγάλη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε ο Πομπέο στη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Η σύνοδος προετοίμασε το έδαφος για τη συνάντηση της 11ης-12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, στην οποία οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν σε μια νέα δύναμη αποτροπής της Μόσχας, και σε νέο αρχηγείο Ατλαντικού, ώστε να υπερασπιστούν τον Ατλαντικό σε περίπτωση επίθεσης.

«Ενα από τα πράγματα που κάνουμε είναι να ξανακοιτάμε πώς θα ενισχύσουμε τη συλλογική μας απάντηση στις υβριδικές επιθέσεις που έχουν δεχθεί τόσοι πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. «Υπήρχε συναίνεση στην ύπαρξη ρωσικής επιθετικότητας, στην κλίμακα της ρωσικής επιθετικότητας και στο γεγονός ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί αντίδραση», είπε Αμερικανός αξιωματούχος που βρέθηκε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναλάβει δράση στο Μανμπίτζ της Συρίας από κοινού με τις ΗΠΑ. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν υπάρχει γαλλική παρουσία στο Μανμπίτζ και ότι η Τουρκία θα αξιολογήσει «καλές προσφορές» από συμμάχους για πυραύλους Πάτριοτ ή άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή