Ελπίδες και φόβοι από την κοινή διακήρυξη στην κορεατική χερσόνησο

Ελπίδες και φόβοι από την κοινή διακήρυξη στην κορεατική χερσόνησο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορεί να σημαίνουν οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο για την Ιαπωνία; Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, Τακάσι Τακαγουάμι, επισημαίνει ότι το καίριο, από την σκοπιά του Τόκιο, είναι η τύχη των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στην Κορέα.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων. Στην κοινή διακήρυξη χρησιμοποίησαν τη φράση “κορεατική χερσόνησος” σε σχέση με την αποπυρηνικοποίηση.

Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι αναφέρονται στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Νότια Κορέα», εκτιμά. Το ερώτημα για τον Ιάπωνα καθηγητή είναι ποια θα είναι η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. «Αν η Κορέα πει ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητη, ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσύρει τα στρατεύματά του, δεδομένου ότι στο παρελθόν τούς έχει επικρίνει ως “τζαμπατζήδες”. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ιαπωνία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή.

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της Ιαπωνίας θα αυξηθούν, το κινεζικό ναυτικό θα προωθηθεί έως τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, το ίδιο και η κινεζική αεροπορία, πράγμα που θα είναι ανυπόφορο για τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις», σημείωσε. Στην ομιλία του μπροστά στις τηλεοράσεις του πλανήτη, ο Κιμ δεν υποσχέθηκε ευθέως ότι θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα, αλλά κάποιοι θεωρούν ότι θα το πράξει όταν συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. «Μπορεί να το κάνει στη συνάντησή του με τον Τραμπ, γιατί υπάρχει πίεση να δώσει κάτι ακόμη μεγαλύτερο στη σύνοδο αυτή», σημείωσε ο καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, Γιου Χο Γιολ.

Δύσκολη πορεία

Η γενική δέσμευση των δύο ηγετών στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου υπονοεί ότι η Νότια Κορέα έχει δύσκολη δουλειά μπροστά της. «Σημαίνει ότι η Σεούλ θα ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την αναστολή όλων των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Αν δεν κάνει αυτά τα δύο, θα θεωρούνται δικαιολογημένες οι βορειοκορεατικές πυρηνικές φιλοδοξίες. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε σταδιακό αφοπλισμό, όλα σχετίζονται μεταξύ τους». Επιπλέον, πολλά από τα κοινά έργα που εξήγγειλαν προϋποθέτουν την άρση των κυρώσεων, που έχουν γονατίσει τη βορειοκορεατική οικονομία. «Για να οικοδομηθεί ο σιδηρόδρομος, η Βόρεια Κορέα πρέπει να φροντίσει για την άρση των κυρώσεων. Εφόσον ο Κιμ σχεδιάζει να συναντήσει τον Τραμπ σε λίγες εβδομάδες, ίσως λύσουν το θέμα. Η κατασκευή σιδηροδρόμου και άλλα εγχειρήματα οικονομικής συνεργασίας μπορεί να προχωρήσουν με τις ευλογίες του Τραμπ», σημείωσε ο Γιου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή