Το «μοντέλο Πούτιν» δεν έγινε αποδεκτό στην Αρμενία

Το «μοντέλο Πούτιν» δεν έγινε αποδεκτό στην Αρμενία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι ημέρες. Τόσο κράτησε η παραμονή του Σερζ Σαρκισιάν στην πρωθυπουργία της Αρμενίας, από την ορκωμοσία μέχρι την παραίτησή του, την περασμένη Δευτέρα. Αν η θητεία φαίνεται σύντομη, τα φαινόμενα απατούν. Ο 62χρονος Σαρκισιάν κυβερνούσε αδιαλείπτως από το 2007, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, από την οποία την επόμενη χρονιά μεταπήδησε στην προεδρία για δύο πενταετίες.

Η νέα μεταπήδηση, φέτος, στην πρωθυπουργία, την οποία προηγουμένως είχε φροντίσει να επενδύσει με συμπληρωματικές αρμοδιότητες, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι ξεσηκώθηκαν, ζητώντας με ειρηνικές διαδηλώσεις την αποχώρησή του και την καταπολέμηση της φτώχειας, της διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας. Επειτα από έντεκα ημέρες διαδηλώσεων, ο Σαρκισιάν έκανε κάτι αναπάντεχο: απλώς παραιτήθηκε.

Υπήρξε μια σύντομη στιγμή στην οποία τα πράγματα κινδύνευσαν να εκτραπούν. Ηταν η στιγμή που ο Σαρκισιάν, ακόμη πρωθυπουργός, κάθισε να συζητήσει, μπροστά στις κάμερες, με τον επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης, τον Νικόλ Πασινιάν. Εκείνος, με το «καλημέρα», του είπε: «Είμαι εδώ για να διαπραγματευθούμε τους όρους της αποχώρησής σας». Ο Σαρκισιάν εγκατέλειψε οργισμένος τη συζήτηση και λίγο αργότερα ζήτησε τη σύλληψη του Πασινιάν και άλλων υποκινητών των διαδηλώσεων. Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, οι συλληφθέντες είχαν απελευθερωθεί και ο Σαρκισιάν είχε παραιτηθεί παραδεχόμενος την ήττα. «Απευθύνομαι σε αυτούς που θέλουν την παραίτησή μου. Ο Νικόλ Πασινιάν είχε δίκιο, εγώ είχα άδικο. Υπάρχουν πολλές διέξοδοι, αλλά καμία δεν είναι καλή για μένα. Παραιτούμαι και εύχομαι σε όλους ειρήνη, αρμονία και ανεκτικότητα», είπε.

Αοπλοι στρατιώτες

Είχε μεσολαβήσει η νέα διαδήλωση της Δευτέρας, στην οποία έλαβαν μέρος άοπλοι στρατιώτες με τις στολές τους, σπέρνοντας αμφιβολίες για το αν ο Σαρκισιάν είχε την πλήρη υποστήριξη του στρατού. Ο Σαρκισιάν υπολόγισε ότι αν παραιτηθεί γρήγορα, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά περιστατικά βίας ή και θάνατοι στις διαδηλώσεις και αν ορίσει στη θέση του ένα φρέσκο, δημοφιλές πρόσωπο, οι διαδηλωτές θα γιορτάσουν τη νίκη τους και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Παρόμοιους υπολογισμούς είχε κάνει και η Μόσχα, η οποία δεν πόνταρε στην πάση θυσία στήριξη του Σαρκισιάν, αλλά στη διατήρηση του ευρύτερου φιλορωσικού προσανατολισμού της Αρμενίας, με την παραμονή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην εξουσία.

Στην πραγματικότητα, όμως, το μόνο που συνέβη με τον διορισμό του Καρέν Καραπετιάν στην πρωθυπουργία ήταν να περάσει η αναμέτρηση στην επόμενη φάση. Ο Πασινιάν υποστήριξε ότι ο Καραπετιάν είναι ανδρείκελο και ζητεί να εκλεγεί ο ίδιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τη Βουλή την 1η Μαΐου, ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο πρώην δημοσιογράφος είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα σκληρός στον τρόπο που θέτει τις απαιτήσεις του. «Μας πρότεινε μια λίστα ανθρώπων για να μετάσχουν στις συναντήσεις από τη δική μας πλευρά και ανακοίνωσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί μόνο πάνω στη δική του ατζέντα. Εχοντας μια εμπειρία σε διαπραγματεύσεις, μπορώ να πω ότι δεν έχω ακούσει ποτέ συνομιλίες τέτοιας μορφής», διαπίστωσε έκπληκτος ο Καραπετιάν. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς είναι διαφορετικό να υποχρεώνει κανείς σε παραίτηση έναν ηγέτη και διαφορετικό να θέλει να ξηλώσει όλο το σύστημα που τον περιέβαλλε. Ο Καραπετιάν, πρώην στέλεχος της Gazprom, είναι σαφές ότι έχει την υποστήριξη της Μόσχας, η οποία δυσπιστεί απέναντι στις προθέσεις του Πασινιάν. Το γεωπολιτικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην αιχμή των διαδηλώσεων όπως είχε συμβεί στην Ουκρανία, που είχε διχαστεί ανάμεσα σε όσους επιθυμούσαν στενότερες σχέσεις με την Ε.Ε. και σε όσους κοίταζαν προς τη Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μία ακόμη «πολύχρωμη» επανάσταση, όπως αυτές που, με δυτική υποκίνηση, προσπάθησαν να αποσπάσουν τις χώρες της περιοχής από τη ρωσική επιρροή. Στο αγαπημένο άθλημα των Αρμενίων, το σκάκι, τα ανοίγματα είναι συνήθως αναίμακτα, αλλά οι παρτίδες πολύ σκληρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή