Η απάντηση Τραμπ σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η απάντηση Τραμπ σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την τύχη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας.

«Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μπόλτον, σε συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Fox, ενώ ο Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι τις 12 Μαΐου αν, όπως έχει επανειλημμένα υποσχεθεί, θα «σκίσει» το κείμενο αυτό, το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «ασφαλώς εξετάζει» την πρόταση του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας νέας διευρυμένης συμφωνία, πρόσθεσε.

Ο Μακρόν πρότεινε στην αρχή της εβδομάδας στον Αμερικανό πρόεδρο να διατηρήσει την αρχική συμφωνία, που θα γίνει ο πρώτος από τους «τέσσερις πυλώνες» ενός μελλοντικού κειμένου.

Οι άλλοι «πυλώνες» θα αφορούν την περίοδο μετά το 2025, όταν θα εκπνεύσει η ισχύς ορισμένων διατάξεων που αφορούν τις πυρηνικές δραστηριότητες, αλλά και τους πολύ αμφιλεγόμενους βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης και τον ρόλο της στην περιοχή που χαρακτηρίζεται «αποσταθεροποιητικός».

«Πιστεύω πως είναι κάτι που ενδιαφέρει τον πρόεδρο και που αξίζει τον κόπο να το σκεφτεί», διευκρίνισε ο Μπόλτον.

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας υποστήριξε ακόμη πως το πρόγραμμα που έκανε τη Λιβύη να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Σκεπτόμαστε το λιβυκό μοντέλο του 2003, 2004» για την αποπυρηνικοποίηση την οποία υποσχέθηκε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ο Τζον Μπόλτον, μιλώντας στο Fox και αναφερόμενος στην εγκατάλειψη, τον Δεκέμβριο του 2003, από τον συνταγματάρχη Καντάφι που κυβερνούσε τότε τη Λιβύη, του προγράμματός του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή