Πρόστιμα για συσκευασίες μιας χρήσης στη Γερμανία

Πρόστιμα για συσκευασίες μιας χρήσης στη Γερμανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός ξεπερνά κάθε φαντασία: πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια ποτήρια καφέ μιας χρήσης καταλήγουν κάθε χρόνο στα απορρίμματα της Γερμανίας. Μόνο στην πόλη της Κολωνίας πετιούνται 180.000 πλαστικά ή και χάρτινα κύπελλα ημερησίως, ήτοι 65 εκατομμύρια ετησίως. Κοντά στον καθεδρικό ναό, το πρόβλημα της υπερχείλισης των δοχείων απορριμμάτων ήταν τόσο έντονο που η πόλη εγκατέστησε ειδικά δοχεία-συμπιεστές, ώστε να χωρούν περισσότερα ποτήρια καφέ.

Είναι όμως αυτή η λύση στο γιγάντιο πρόβλημα των σκουπιδιών; Οσο και αν μεγαλώνουν τα δοχεία απορριμμάτων (όπως οι τεράστιες ατσάλινες «φούσκες» στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου), το μόνο που μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά είναι οι εκστρατείες για τη διάδοση των ποτηριών πολλαπλών χρήσεων. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζιντόιτσε» σημειώνει ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εμφανές στα πάρκα μετά τις ζεστές ημέρες. Η εμφάνιση του ήλιου δίνει το σύνθημα στους κατοίκους της χώρας να ξεχυθούν στα πάρκα και να επιδοθούν στο δημοφιλές άθλημα του ψησίματος λουκάνικων σε ψησταριές μιας χρήσεως. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο καιρός έδωσε την ευκαιρία αυτή και το αποτέλεσμα φάνηκε στη «σοδειά»-ρεκόρ των απορριμματοφόρων, που μάζεψαν 20 τόνους σκουπιδιών – μόνο στα πάρκα της Κολωνίας.

Ελκυστικές επιγραφές

Το Βερολίνο προσπαθεί να κάνει τα δοχεία απορριμμάτων πιο ελκυστικά με επιγραφές που εκπλήσσουν ή με ζωγραφισμένα βήματα στο πλακόστρωτο. Στο Αμβούργο υπάρχουν ειδικές περίπολοι που γυρνούν τις ηλιόλουστες ημέρες στα πάρκα μοιράζοντας πρόστιμα: 55 ευρώ το ποτήρι καφέ, 1.000 ευρώ η ψησταριά που δεν έχει σβήσει καλά. Για τη νέα εκστρατεία που ξεκίνησε στην πόλη από την αρχή της χρονιάς, χρειάστηκαν, όμως, χέρια. Ως εκ τούτου, στις υπηρεσίες καθαριότητας του Αμβούργου προσελήφθησαν 440 άτομα, μεταξύ αυτών μακροχρόνια άνεργοι και μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή