Τζιμ Μάτις, υπουργός Αμυνας και ειρηνοποιός της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Τζιμ Μάτις, υπουργός Αμυνας και ειρηνοποιός της κυβέρνησης των ΗΠΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιρροή του απόστρατου στρατηγού και υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, στηρίζει τις ελπίδες της η Δύση, έτσι ώστε να τιθασεύσει τις επικίνδυνες πολεμοχαρείς παρορμήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε άλλωστε προϊδεάσει για το είδος της διπλωματίας, που θα ακολουθούσε από την εποχή της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Τραμπ είχε ξεκαθαρίσει ότι θα εξασφάλιζε όσο το δυνατόν περισσότερες υποχωρήσεις, ακόμη και από τους συμμάχους του. Την ίδια στιγμή, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας και η ευκολία με την οποία εξαπολύει απειλές θα άφηναν τους ηγέτες του πλανήτη να αναρωτιούνται για τις προθέσεις του προέδρου.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συμφωνία της κυβέρνησης Ομπάμα με το Ιράν, λέγοντας ότι αυτή «ήταν γραμμένη λες και το Ιράν θα προσπαθούσε να την παραβιάσει».

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν εδώ και χρόνια να αναλάβουν τον ρόλο του κύριου διαμεσολαβητή σε κάθε σημαντική διεθνή κρίση, ακόμη και υπό τις κυβερνήσεις προέδρων αφοσιωμένων στη μονομέρεια, όπως ήταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Στόχος της τακτικής αυτής ήταν η συμφωνία μεταξύ συμμάχων και μεγάλων δυνάμεων και η απομόνωση των «κρατών-ταραξιών».

Η τοποθέτηση των ΗΠΑ στο επίκεντρο της διαδικασίας αυτής εξασφάλιζε ότι η Ουάσιγκτον θα διέθετε πάντα βαρύνοντα λόγο. Αν η Γαλλία ή η Ρωσία επιθυμούσε κάποια συμβιβαστική λύση ή μία αλλαγή πορείας, η απόφαση έπρεπε να ληφθεί από την Ουάσιγκτον.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν ο Τραμπ υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, Ευρωπαίοι και Ιρανοί θα μπορούσαν να βρουν συμβιβαστική λύση, η οποία θα απέκλειε την Ουάσιγκτον και θα οδηγούσε σε επικίνδυνο περιορισμό της αμερικανικής διεθνούς επιρροής.

Η σύνοδος κορυφής της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των ηγετών των κρατών της Κορεατικής Χερσονήσου δημιουργεί υπόνοιες για τέτοια υποχώρηση της αμερικανικής επιρροής. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ζητήσει από τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει αμέσως και άνευ όρων τα πυρηνικά της όπλα. Οι δύο Κορέες, όμως, δεσμεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τη «μελλοντική» αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, αγνοώντας την απαίτηση της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει, άλλωστε, αποδείξει την ικανότητά του να διαταράσσει τα πιο προσεκτικά σχέδια των συμβούλων και επιτελών του. Με ένα λακωνικό μήνυμά του στο αγαπημένο του Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποδειχθεί ικανός να φέρει τη Δύση στο χείλος του πολέμου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των λόγων του και προκαλώντας εμφράγματα στους βετεράνους διπλωμάτες της κυβέρνησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή