Βρετανία: «Θύματα» λανθασμένου αλγορίθμου έως και 270 γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο

Βρετανία: «Θύματα» λανθασμένου αλγορίθμου έως και 270 γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρόωρο θάνατο 270 γυναικών που έπασχαν από καρκίνο ενδέχεται να προκάλεσε κενό στο πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βρετανία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ μιλώντας στη Βουλή, περίπου 450.000 γυναίκες ηλικίας 68 έως 71 ετών δεν έλαβαν από το 2009 έως σήμερα ειδοποιήσεις για την τελευταία προγραμματισμένη εξέταση διάγνωσης καρκίνου. 

Ο κ. Χαντ παρήγγειλε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνα και ζήτησε συγγνώμη  από τις γυναίκες αυτές και τις οικογένειές τους παραδεχόμενος ότι το πληροφοριακό σύστημα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Από τις 450.000 γυναίκες που επηρεάστηκαν από τη μη αποστολή των ειδοποιητηρίων και άρα την δεν υπεβλήθησαν σε εξετάσεις, οι 300.000 είναι ακόμη εν ζωή, ενώ εκτιμάται ένας αριθμός μεταξύ 135 και 270 γυναικών οδηγήθηκε σε πρόωρο θάνατο λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης.

Για το συγκεκριμένο λάθος  «ευθύνεται» ένας αλγόριθμος στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν απέτρεψε την αποστολή ειδοποιητηρίων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα γυναικών άνω των 70 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή