Τέσσερις εναντίον Ερντογάν

Τέσσερις εναντίον Ερντογάν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης για ένα ενιαίο, αντι-Ερντογάν μέτωπο στις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, με κοινό υποψήφιο τον τέως πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, να οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, ωστόσο, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το εθνικιστικό ΜΗΡ (Γκρίζοι Λύκοι), που κατεβαίνουν σε κοινές λίστες, θα αντιμετωπίσουν μια δυνητικά απειλητική συμμαχία, που καλύπτει ευρύτατο ιδεολογικό φάσμα.

Οπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα αναμένεται να επισημοποιηθεί η εκλογική σύμπραξη του κεμαλικού κόμματος CHP, το οποίο ασκεί στην παρούσα Βουλή καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τρεις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η πιο ισχυρή από αυτές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι το νεοπαγές εθνικιστικό κόμμα iYi (Καλό) της Μεράλ Ακσενέρ, που προέρχεται από διάσπαση του ΜΗΡ. Ακολουθεί το ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet) του Τεμέλ Καραμολάογλου, που έχει τις ίδιες ιστορικές ρίζες με το ΑΚΡ. Τη συμμαχία συμπληρώνει το Δημοκρατικό Κόμμα, μια κεντροδεξιά δύναμη, που ακολουθεί την παράδοση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και της Τανσού Τσιλέρ, πρώην πρωθυπουργών της Τουρκίας.

Την επίτευξη συμφωνίας για κοινή κάθοδο των τεσσάρων δημοσιοποίησε κορυφαίος παράγοντας του CHP, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Η σύμπραξη θα εξασφαλίσει την εκπροσώπηση και των τεσσάρων κομμάτων στην προσεχή Βουλή, κάτι που θα ήταν πολύ αμφίβολο τουλάχιστον για τα δύο τελευταία εξ αυτών σε περίπτωση αυτόνομης καθόδου, δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος θέτει ως κατώφλι εισόδου στο Κοινοβούλιο το πολύ υψηλό όριο του 10%. Το αριστερό, φιλοκουρδικό κόμμα HDP, τρίτη ισχυρότερη δύναμη στην παρούσα Βουλή, θα κατέβει αυτόνομο με την ελπίδα να περάσει και αυτή τη φορά το 10%, παρά το γεγονός ότι ο χαρισματικός ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή, μαζί με δεκάδες κορυφαία στελέχη και βουλευτές του.

Το Σάββατο εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές στην κεντρική εφορευτική επιτροπή. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να καταθέσει την υποψηφιότητά του την Παρασκευή, ενώ Ακσενέρ και Καραμολάογλου έχουν ήδη ανακοινώσει την κάθοδό τους στην αναμέτρηση. Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί ποιος θα είναι υποψήφιος από την πλευρά του CHP, ενώ το HDP έκανε γνωστό χθες ότι θα εκπροσωπηθεί στην αναμέτρηση από τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του CHP χαρακτήρισε «απόπειρα εξαγοράς ψηφοφόρων» το πακέτο φιλολαϊκών μέτρων που ανακοίνωσε την Κυριακή η απερχόμενη κυβέρνηση: επιδόματα στους συνταξιούχους, αναδιάρθρωση χρεών των νοικοκυριών, ακύρωση προστίμων κ.ά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε το κόμμα iYi.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή