Νέα αύξηση παγκόσμιων αμυντικών δαπανών

Νέα αύξηση παγκόσμιων αμυντικών δαπανών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Αύξηση 1,1% σε πραγματικούς όρους παρουσίασαν οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), που τις υπολογίζει σε 1,739 τρισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαθέτουν μακράν τα μεγαλύτερα ποσά για την άμυνα, με τις αμερικανικές δαπάνες, σταθερές στα 610 δισ. δολάρια, να ισούνται με τις δαπάνες των επτά επόμενων χωρών.

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για το 35% των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών, ενώ η στασιμότητα του 2017 σε σύγκριση με το 2016 αναμένεται να δώσει τη θέση της σε σημαντική αύξηση φέτος. Αντιθέτως, μείωση 20% παρουσίασε ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας για πρώτη φορά από το 1998, πέφτοντας στα 66,3 δισ. δολάρια. Παράλληλα, με βάση το χρονοδιάγραμμα εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι ρωσικές δαπάνες αναμένεται να μείνουν στάσιμες ή να μειωθούν ελαφρά έως το 2020. Η Ρωσία έπεσε στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με τη Σαουδική Αραβία να περνάει στην τρίτη θέση.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα, που αύξησε τις δαπάνες της κατά 5,6%, ξοδεύοντας 228 δισ. δολάρια. Στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία κατέγραψε έκρηξη δαπανών την περίοδο 2008-2015 (αύξηση 74%, 90,3 δισ. δολάρια), μείωση κατά 26% το 2016 και νέα αύξηση κατά 9,2% πέρυσι, φθάνοντας τα 69,4 δισ. Η χώρα βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στη σχέση δαπανών/ΑΕΠ, ξοδεύοντας το 10% του ΑΕΠ της για εξοπλισμούς. Μόνο το Ομάν, με 12% του ΑΕΠ, δαπανά περισσότερα.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 46% το διάστημα 2008-2017, αγγίζοντας τα 18,2 δισ. και τοποθετώντας τη χώρα στη 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης – αν και οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι θα ήταν 16η σε περίπτωση που υπήρχαν στοιχεία για τις πρόσφατες στρατιωτικές δαπάνες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή