Οι κινητοποιήσεις παραλύουν την Αρμενία

Οι κινητοποιήσεις παραλύουν την Αρμενία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΕΒΑΝ. Με ειρηνικούς αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων, καταλήψεις δημαρχείων και παρεμπόδιση της λειτουργίας των σιδηροδρόμων, η αντιπολίτευση στην Αρμενία ασκεί από χθες πιέσεις για την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον επικεφαλής της «βελούδινης επανάστασης», Νικόλ Πασινιάν. Μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, στην οποία ο Πασινιάν συγκέντρωσε οκτώ ψήφους λιγότερες από τις απαιτούμενες, ακολουθεί η δεύτερη και τελευταία, στις 8 Μαΐου.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ούτε και τότε πρωθυπουργός, θα προκηρυχθούν εκλογές, τις οποίες ο 42χρονος Πασινιάν ενδέχεται να μποϊκοτάρει, ισχυριζόμενος ότι δεν θα είναι δίκαιες αν δεν τις διοργανώσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός.

«Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι ουδέτερες. Αν φέρουν τον στρατό στο Ερεβάν, όλοι οι στρατιώτες θα έρθουν σ’ εμάς και θα πάρουν το μέρος μας. Δεν υπάρχει λύση με τη βία», δήλωσε χθες ο Πασινιάν. Στις διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας είχαν λάβει μέρος και άοπλοι στρατιώτες, εξέλιξη που επέσπευσε την παραίτηση του πρωθυπουργού Σερζ Σαρκισιάν. Το κεντρικό αίτημα του Πασινιάν είναι το «ξήλωμα» όχι μόνο του Σαρκισιάν αλλά και ολόκληρου του πλέγματος εξουσίας που διοικεί την Αρμενία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Μιλώντας προχθές στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ο 42χρονος πρώην δημοσιογράφος σημείωσε ότι το κίνημα που εκπροσωπεί δεν απειλεί τη στρατηγική συμμαχία Ρωσίας – Αρμενίας. «Θεωρούμε τη Ρωσία στρατηγικό σύμμαχο, το κίνημά μας δεν δημιουργεί απειλές ως προς αυτό. Αν εκλεγώ, η Αρμενία θα παραμείνει μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης και του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO)». Παράλληλα, ο Πασινιάν υποσχέθηκε εμβάθυνση των σχέσεων με την Ε.Ε. και «νέα ώθηση στις φιλικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή